Počinje šesti Boljšoj festival 1

Šesti muzički festival Boljšoj koji je osnovao Emir Kusturica, a koji se održava uz podršku kompanije Gasprom njeft, počinje danas na Mećavniku i trajaće do 17. jula.

Pored toga što će ove godine festival po prvi put trajati četiri dana, Boljšoj će biti mesto susreta najharizmatičnijih violinista današnjice, Nemanje Radulovića, Julijana Rahlina i Romana Simovića sa svetski proslavljenim pijanistom, po mnogima naslednikom čuvenog Horovica – Denisom Macujevim.

Mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije od 13 – 17 godina i 18 – 25 godina. O najboljima odlučiće žiri koji čine: predsednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Festival će otvoriti osnivač festivala Emir Kusturica i Aleksandar Dibalj, Gasprom njeft, a na svečanom otvaranju nastupiće baletski prvak Konstantin Kostjukov uz pratnju prvaka Jovice Begojeva i solista Miloša Marijana i Tatjane Tatić. Nakon zvanične ceremonije otvaranja, koncert će održati proslavljeni violinista Nemanja Radulović sa svojim ansamblom Dabl sens.

Drugog festivalskog dana gosti večernjeg programa biće američki gitarista Geri Lukas, koji će svojim muziciranjem oživeti nemu filmsku komediju „Šahovska groznica“ reditelja Vsevolda Pudovkina iz 1925. godine, kao i sopran Elena Ustaeva, violončelista Dragan Đorđević Suzuki i Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Jedan od trenutno najboljih pijanista sveta Denis Macujev nastupiće treće festivalske večeri, a na Boljšoj festival dolazi pravo sa Svetskog prvenstva u fudbalu na kome je imao titulu Ambasadora. Denis Macujev izvešće koncert za klavir i orkestar br. 2, ce-mol, Op. 18 Sergeja Rahmanjinova i Rapsodiju u plavom DŽordža Geršvina uz Simfonijski orkestar Boljšoj pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Na završnoj festivalskoj večeri nastupiće violinisti Julijan Rahlin i Roman Simović. Julijan Rahlin je jedan od najpoštovanijih i najuzbudljivijih violinista ali i svestrani muzičar, dirigent i violista. Julijan Rahlin nastupiće sa sekstetom oformljenim specijalno za festival Boljšoj koji čine: Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević. Posle nastupa u okviru seksteta, Roman Simović, jedan od najboljih violinista svoje generacije i koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, izvešće „Muzičke ilustracije“ Sviridova i Koncert za violinu i orkestar, ce mol, Johanesa Bramsa. Na kraju festivala, svi gosti, učesnici i posetioci Mećavnika, imaće priliku da čuju koncert Vlatko Stefanovski trija.

Cilj Boljšoj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija Gasprom njeft, jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari