Počinju Dani Romske kulture uz grupe Kal i Pretty Loud 1Foto: Čačanska Rodna

Uz tradicionalni pozdrav „Bibijako sastipe“ (U zdravlje Bibijo) u Čačku, prvoj Nacionalnoj prestonici kulture, počinju Dani Romske kulture, koji će trajati od 7. do 12. aprila kao deo programa „Na kaldrmi“ projekta „Čačanska rodna“.

Bibija, romska zaštitnica, isceliteljka i još uvek nekanonizovana svetica slavi se među Romima pravoslavne veroispovesti širom sveta. Proslava Bibije, koja od 1929. ima i svoju ikonu, na kojoj je isceliteljka okružena romskom decom, od 2019. uvrštena je u Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Ove godine, u Čačku Bibija će biti obeležena specijalnim programom u organizaciji romskih udruženja. Biće organizovani: izložba, tradicionalna trpeza, nastupi kulturno-umetničkih društava i plesnih grupa, filmske projekcije i koncerti bendova KAL i PRETTY LOUD.

Već u petak 7. aprila u 21 čas u Velikoj sali Kulturnog centra biće održan koncert benda PRETTY LOUD, koji je prvi romski ženski hip-hop bend. Nastao je u okviru GRUBB fondacije 2014. godine na inicijativu grupe devojaka i mladih žena od 15 do 27 godina.

Poznato je da su Romkinje uglavnom domaćice, rano napuštaju školu i udaju se mlade. Međutim, Pretty Loud razbija ovaj stereotip. Stvarajući jedinstvenu muziku ponosno spajaju rep i hip hop sa romskim zvukom, a savremene i urbane pokrete sa tradicionalnim plesom.
Kroz svoje tekstove šalju jasne poruke o važnosti obrazovanja, pravu na sopstveni izbor, samostalnosti i poručuju da „rani brakovi nisu romska tradicija“.

U subotu, 8. aprila u 18 časova u Kulturnom centru Čačak biće otvorena izložba „Bibija – romska slava“ i biće priređeno predstavljanje posne trpeze za Bibiju, autorke izložbe i kataloga Snežana Šaponjić Ašanin i Ivane Ćirjaković, etnologa Narodnog muzeja Čačak.

Istog dana, 8. aprila, u Velikoj sali Kulturnog centra biće održan kulturno – umetnički program „Najsam Korkore – Nismo sami” posvećen Svetskom danu Roma.

Publika će uživati u recitovanju romske poezije najpoznatijeg savremenog romskog pesnika Jovana Nikolića Jofe i pesnika Miroslava Paunovića, besedama o osobenostima romskog jezika Milovana Sandića, autora knjige „Čudesni svet Roma“, zatim romskim melodijama na klarinetu u izvođenju Aleksandra Popovića, romskim pesmama u izvođenju orkestra „Džipsi Aleksići“, plesnim tačkama plesnog ansambla veterana grada Čačka Ismeta Redžepija i KUD Fabrike reznog alata koji će publici predstaviti romske narodne igre.

Počinju Dani Romske kulture uz grupe Kal i Pretty Loud 2
Foto: Čačanska Rodna

U nedelju 9. aprila, u 20 časova u velikoj Sali Kulturnog centra nastupa čuveni bend KAL, koji više od dve decenije kroz svoju muziku predstavlja kulturu romskog naroda, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Poznatiji kao kreatori eklektičnog zvuka koji nastaje simbiozom raznolikih muzičkih žanrova, poput muzike Zapadnog Balkana, svinga, džeza, bluza i popa, KAL bend donosi jedan sasvim originalan i neodoljiv zvuk. Spoj balkanskog stila i romskog ritma koju su zapadni muzički kiritčari nazvali: Rock´N´Roma ili Gypsy Rockabilly.

I za kraj manifestacije u utorak, 11. aprila, u 20 časova u maloj sali Kulturnog centra počinje Festival Romskog filma (FROM).

Ovom prilikom biće prikazan dokumentarni film LEX HOMELESS, dok će sledećeg dana 12. aprila na repertoaru biti igrani film ČAS ANATOMIJE i eksperimentalni film CRVENKAPA. Scenario i režiju za ove filmove potpisuje Zoran Tairović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari