Počinju snimanja dokumentaraca u Užicu, Čačku i Ivanjici  1Foto: Milica Đorđević

Dolaskom petanest studenata filmskih akademija iz Brazila, Nemačke, Rusije, Argentine, Poljske, Grčke, Indije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, počeo je 14. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2019“.

Studenti režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije,okupili su se na  uvodnoj radionici u Kulturnom centru Beograda, nakon čega su otputovali u zapadnu Srbiju, gde će, podeljeni u tri ekipe, snimati tri dokumentarca na temu „Svakodnevni rituali”u Užicu, Čačku i Ivanjici.

Argentinac Ivan Murgic, reditelj i vizuelni umetnik, student na Univerzitetu u Buenos Ajresu, čiji filmovi su prikazani na međunarodnim festivalima, predvodi ekipu u Čačku.

Počinju snimanja dokumentaraca u Užicu, Čačku i Ivanjici  2
Foto: Milica Đorđević

U Užicu će snimati reditelj rusko-nemačkog porekla Andreas Bošman, student na master programu režije dokumentarnog na Filmskom univerzitetu – Babelsberg Konrad Wolf, čiji filmovi su, takođe, prikazani i nagrađeni na brojnim festivalima.

Reditelj ivanjičke ekipe je Pablo Radice, špansko-argentinskog porekla, školovan kao dizajner slike i zvuka na Univerzitetu u Buenos Ajresu, čiji je prvi kratki film „Twins“ je dobio više od dvadeset međunarodnih nagrada i nominovan je za Oskara u kategoriji studentskog filma.

Sa multinacionalnim ekipama, reditelji će, uz podršku lokalnih kordinatora -suprvizora režije Efima Graboja (izraelskog reditelja) i producenta NFC Filmarta, snimati filmove narednih sedam dana u tri navedena grada.

Po završetku snimanja, 19. avgusta, učesnici će se okupiti u Požegi, gde će do 27. avgusta montirati dokumentarce, koji će premijerno biti prikazani 28.avgusta u 21 čas u Kulturnom centru Beograda.

Okupljanje mladih filmskih stvaralaca organizuje Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Filmski centar Srbije, Grad Čačak, Opština Ivanjica i producentska kuća Cinnamon Films, uz podršku brojnih partnera i prijatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.