Podrška domaćoj sceni umetničke igre 1Foto: Richard Finkelstein

Nacionalna fondacija za igru najavila je danas da će od 15. do 18. oktobra 2002. organizovati prvo međunarodno baletsko takmičenje u Beogradu.

Cilj novog takmičenja je da „ponudi najviši kvalitet, podrži domaću scenu umetničke igre i predstavi mlade igrače iz Srbije, regiona i Evrope najcenjenijim stručnjacima i institucijama iz ove oblasti“, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda na kojoj su govorili ministar prosvete Mladen Šarčević, ambasador Argentine u Srbiji Estanislao Angel Savels, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, kao i Aja Jung i Jovan Veselinović u ime Nacionalne fondacije za igru.

Predsednik petočlanog žirija, sastavljenog od svetski poznatih baletskih umetnika biće čuveni argentinski igrač Hulio Boka. Učešće u žiriju, prema rečima Aje Jung, pored Boke, dosad su potvrdili i primabalerina Boljšoj teatra u Moskvi Anastasia Voločkova i prvak Kanadskog nacionalnog baleta u Torontu inače Požarevljanin Aleksandar Antonijević. Kako se čulo, čeka se na pristanak Manuela Legrisa, direktora Bečkog državnog baleta u Štac operi i jedne od zvezda savremene umetničke igre, čije ime nije saopšteno.

Glavna takmičarska scena biće Narodno pozorište u Beogradu, a baletske sale Nacionalne fondacije za umetničku igru koristiće se za majstorske časove i probe. Tokom takmičenja publici van Srbije omogućiće se da prati finale i dodelu nagrada u direktnom prenosu preko veba.

Takmičenje je namenjeno igračima od 12 do 23 godine i biće podeljeno na tri kategorije: za učenike, juniore i seniori. Nagrade će, zavisno od kategorije takmičenja i rezultata, biti diplome, medalje i novčane premije od 200 do 2.500 evra, dok dodela stipendija neće zavisti od rezultata na takmičenju.

– Beogradsko baletsko takmičenje predstavljaće veliku atrakciju za domaću i međunarodnu publiku i medije, kao i za najmlađe generacije baletskih talenata i baletske publike. Sedamnaestogodišnje iskustvo organizovanja Beogradskog festivala igre i dvanaest godina delovanja Nacionalne fondacije za umetničku igru, iskustvo su koje će poslužiti da to bude događaj koji se najavljuje svake godine i tokom svog trajanja pruža najviše profesionalno iskustvo, od mesta održavanja i organizacije, broja prisutnih stručnjaka, kvaliteta majstorskih kurseva, do pažnje medija i kulturne javnosti. U trenutku kada umetničke škole u Srbiji imaju sve manje polaznika, odnosno sve manje roditelja zainteresovanih da usmere i podrže svoju decu u odabiru umetničkih profesija, međunarodno baletsko takmičenje može ponuditi izuzetan podstrek i šansu za celokupnu baletsku umetnost – rekla je Aja Jung.

Od juče ljubiteljima baleta dostupan je i zvanični sajt Prvog beogradskog baletskog takmičenja na elektronskoj adresi belgradeballetcompetition.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari