Podsećanje na Fredija Merkjurija u GKC Užice 1Fredi Merkjuri; Foto: PrintScreen/YouTube.com/artem troicky

Povodom 30 godina od koncerta održanog u čast Fredija Merkjurija, pod nazivom „Za svest o SIDI“, snimak tog koncerta, u punom HD formatu, publika će moći da pogleda večeras u Gradskom kulturnom centru Užice.

Projekcija je u 20 časova, a ulaz se ne naplaćuje.

Antologijski koncert je održan na današnji dan 1992. godine na stadionu Vembli u Londonu. Koncert je za televiziju producirao Rej Burdis, u režiji Dejvida Maleta. Emitovan je uživo na televiziji i radiju u 76 zemalja širom sveta i pratilo ga je milijardu ljudi.

Bio je to omaž Frediju Merkjuriju, vodećem pevaču Kvina, koji je preminuo od AIDS-a 24. novembra 1991. godine.

Nakon njegove smrti, članovi grupe Kvin (Džon Dikon, Brajan Mej i Rodžer Tejlor) i njihov menadžer Džim Bič inicirali su održavanje koncerta, kako bi proslavili život i nasleđe Merkjurija, s ciljem da se prikupi novac za istraživanje AIDS-a i proširi svest o toj bolesti.

Na ceremoniji dodele BRIT nagrada 1992., Mej i Tejlor su objavili planove za koncert. Kada su karte konačno puštene u prodaju, svih 72.000 ulaznica je rasprodato za samo tri sata.

Prihod od koncerta je iskorišćen za pokretanje dobrotvorne organizacije Merkjuri Finiks Trast (Mercuri Phoenix Trust) za borbu protiv side.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari