Podsećanje na književno delo Dobrila Nenadića 1Dobrilo Nenadić/Foto Biblioteka Arilje

Tribina „Stvaralaštvo Dobrila Nenadića – Književnost inspirisana istorijom“ održaće se večeras od 18 časova u Beogradu, u svećanoj Sali Gradske opštine Vračar.

Podsećanje na delo ariljskog književika organizuje Zavičajno društvo Ariljaca i prijatelja Arilja u Beogradu. O njegovom stvaralaštvu govoriće Radomir Andrić, LJubivoje Ršumović, Marko Nedić, Petar Đukić i Milan Miodragov Pajević, dok će tekstove iz njegovih knjiga čitati Gorica Popović i Slađana Radulović.

„Kao redak primer opštepoznatog, na više jezika prevođenog i višestruko nagrađivanog pisca“, kako podseća organizator tribine, „Dobrilo Nenadić je svoju inspiraciju pronalazio i svoje književne likove kreirao u malom mestu u kome se kao umetnik i stručnjak formirao i ostao mu veran do kraja života, i pored brojnih mogućnosti koje je književnicima nudila velika Jugoslavija. Osećaj posebne odgovornosti da o stvaralaštvu Dobrila Nenadića govore s poštovanjem, pijetetom i zahvalnošću, bez velikih analitičkih aspiracija, svakako imaju Ariljci, ali i ostali poštovaoci njegovog književnog dela“.

Dobrilo Nenadić je rođen 23. oktobra 1940. godine u Vigoštu, kod Arilja, a umro je 15.avgusta ove godine u svom domu u Arilju. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu i zaslužan je za to što je ariljski kraj postao prepoznatjiv po uzgoju najkvalitetnije maline.

NJegov bogati književni opus se oslanja na tematski okvir srednjeg veka u Srbiji, a pisao je i o našem vremenu. Osim romana Dorotej, za koji je govorio da je objavljen zahvaljujući Danilu Kišu, po kome je 1981. godine snimljen film, napisao je i romane – Kiša, Vreva, Poplava, Statist, Divlje zvezde, Roman o Obiliću, Polarna svetlost, Despot i žrtva, Uragan, Brajan, Sablja grofa Vronskog, Pobednici, Mrzovolja kneza Bizmarka, Hermelin, Gvozdeno doba, U senci crne smrti, Vreme kokoški, dramu Magla i novelu Ahilije.

Dobitnik je nekoliko nagrada, među kojima su dve nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu (Dorotej i Despot i žrtva), „Meša Selimović“, „Bora Stanković“, Prosvetina nagrada i druge, a nekoliko puta je bio u izboru za Ninovu nagradu.

Fotografija: Dobrilo Nenadić/Foto Biblioteka Arilje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari