Poigravanje kodovima trilera i autofikcije 1

U aprilskom izdanju Laguninog književnog kluba večeras na Instagram profilu ove izdavačke kuće biće reči o romanu francuske književnice Delfin de Vigan „Prema istinitoj priči“. U prevodu Gordane Brebrine ova autofikcija sa elementima psihološkog trilera objavljena je u Laguni prošlog leta, a o njoj će prvog petka u mesecu govoriti književnica Vladislava Vojnović.

Roman „Prema istinitoj priči“ objavljen je u Francuskoj 2015, dobio je nagradu Renodo i Gonkur gimnazijalaca, preveden je na 27 jezika, a režiser Roman Polanski je po njemu, u francusko-belgijskoj koprodukciji, snimio istoimeni film, koji je 2017. svetsku premijeru imao na Kanskom festivalu.

Pisana u prvom licu, ova knjiga ima snagu sugestivnosti intimnog pripovedanju glavne junakinje koja nosi autorkino ime, takođe je pisac, pati od preosetljivosti, ne može da nosi teret uspeha, a njen odnos na novostečenom prijateljicom L. preispituje potrebu da potporom i prijateljstvom, psihologiju i poverljivost ženskog prijateljstva, pitanja identiteta i manipulacije u najboljem francuskom maniru.

Delfin de Vigan je francuska spisateljica, scenaristkinja i rediteljka. Rođena je u Bulonj-Bijakuru, predgrađu Pariza.

Prvi roman „Dani bez gladi“ objavila je pre 20 godina pod pseudonimom Lou Delving.

Tokom protekle dve decenije objavila je desetak knjiga. Proslavila se romanima „No i ja“, po kome je 2010. snimljen istoimeni film i „Ništa ne stoji na putu noći“.

Obe ove knjige su autobiografske, a za ostale Delfin de Vigan tvrdi da su fikcija.

Kao rediteljka svoj prvi film – komediju „Sigurno“, na kojoj je bila i koscenaristkinja, snimila je 2013. godine. Najnoviji roman „Deca su kraljevi“ objavila je 2021. u Galimaru, najvećoj francuskoj izdavačkoj kući.

Delfin de Vigan kaže da pisanje za nju predstavlja način postojanja i života – intenzivan, zahtevan, uzbudljiv. Iako ne voli žanrovska određenja, kad je reč o romanu „Prema istinitoj priči“ priznaje da se „poigrava kodovima trilera i autofikcije – briše granice i teži da čitaoca natera da razmišlja o svom odnosu prema čitanju“.

– Čak i kad nužno autobiografske, sve moje knjige rađaju se iz osećanja, senzacija, zaprepašćenja, revolta koji osećam. Ono što me podstiče da pišem jeste činjenica da se ponekad otkrivam da preosetljivo reagujem na svet oko sebe. U tome leži motiv mog pisanja, bilo da ono komuncira ili ne sa čitaocima. Sigurna sam da čak i pisci naučne fantastike govore o svojim emotivnim iskustvima i načinu viđenja sveta – kaže Delfin de Vigan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari