Pokajanje i povratak na pravi put su mogući 1Ljudska sudbina isprepretana sa crkvom Svetog Prokopija Foto: Vojkan Aranđelović

Snimili smo ga sa malo novca, odrekli smo se honorara, pomogla je lokalna zajednica. Sve nagrade koje smo dobili pokazuju da je moguće i tako, ali pod uslovom da imate originalnu ideju i da budete drugačiji od svih ostalih – kaže Žikica Jovanović, scenarista i reditelj filma „Pokajnik u pokušaju“, koji mesecima unazad osvaja nagrade na međunarodnim festivalima.

Film je od početka ove godine već dobio četiri nagrade, na festivalima u Indiji, Londonu, Singapuru i Atini. Prikazan je na 18 međunarodnih festivala, bilo kratkometražnog dokumentarnog filma, bilo onih sa religioznom tematikom. Uspeo je da stigne na nekoliko kontinenata, među različite kulture, i da ih dirne „tajnim sastojkom“ koji ima.

Jovanović objašnjava da film govori o jednoj ljudskoj sudbini, koja se sticajem okolnosti isprepretala sa crkvom Svetog Prokopija, drugoj po starini sačuvanoj crkvi na tlu današnje Srbije, u kojoj su mošti Svetog Prokopija, zaštitnika Prokuplja. Unutar 12 minuta ugnjezdila se priča o čoveku koji je pre desetak godina krenuo pogrešnim putem, ali je uspeo da se vrati tako što je pronašao spas u veri i ovoj crkvi. Tu su ga primili, snimao je crkvene događaje, pomagao. Danas je osoba sa invaliditetom, živi uobičajen život, i dalje pomaže crkvi, posebno u vreme praznika.

– Film govori o tome da su pokajanje i povratak na pravi put mogući. Mada, junak našeg filma kaže da on još uvek nije pravi pokajnik, već samo iskušenik. Otuda i naziv filma – dodaje Jovanović.

Naš sagovornik kaže da je jedna od najvećih nagrada povodom ovog filma ponuda da urade prvi dugometražni igrani film, o čemu još ne želi da govori jer dogovori nisu privedeni kraju. Kaže da će se film baviti vršnjačkim nasiljem, siromaštvom i napuštenim selima u prokupačkom kraju. Biće autentično prokupački, po temi, lokaciji i ekipi, izuzimajući par poznatih glumaca, koji će joj se pridružiti.

U snimanju filma „Pokajnik u pokušaju“ su osim Jovanovića učestvovali i direktor fotografije Vojkan Aranđelović, kompozitor Ivica Trailović, narator Predrag Slavković, sekretar režije Branislav Rosić i dron operater Saša Miljković. Premijera u Prokuplju planirana je za 21. juli, na Dan Svetog Prokopija, gradske slave.

Spomenik kulture od velikog značaja

Crkva Svetog Prokopija se nalazi u današnjem Prokuplju, gradu nazvanom po njenom hramovnom svecu. Smatra se da je podignuta krajem devetog ili početkom desetog veka, u doba Samuilovog carstva, kao trobrodna bazilika. Pred kraj 14. veka u njoj su smeštene mošti Svetog Prokopija, kome je crkva od tada posvećena. U narednim vekovima ona je obnavljana, dograđivana i dorađivana, usled čega je izgubila svoju prvobitnu osnovu i danas je petobrodna bazilika. Tokom 2008. godine, u porti crkve su otkriveni ostaci antičkih termi, koje su bile deo rimskog grada Hameuma, koji se nalazio na mestu današnjeg Prokuplja. Crkva Svetog Prokopija je 1983. godine proglašena spomenikom kulture od velikog značaja i nalazi se pod zaštitom Republike Srbije.

Ekonomista, filmski autor, član MENSE

Žikica Jovanović je rođen 1982. godine u Prokuplju. Ekonomista je, a već od srednje škole počeo je da redi na televiziji. Autor je nekoliko desetina dokumentarnih filmova, koji su učestvovali na više od 600 oficijelnih programa širom sveta, te osvojili oko 40 domaćih i inostranih nagrada. Osnivač je i direktor Prokupačkog festivala kratkog filma, koji ima međunarodni karakter. Osnivač je nevladine organizacije „Slobodna akcija“, koja je realizovala niz kulturnih projekata i organizator je velikog broja filmskih večeri u ovom gradu. Osnovao je, takođe, Film klub Prokuplje, koji ima za cilj da edukuje decu i mlade o očuvanju životne sredine, razbijanju predrasuda među pripadnicima različitih nacionalnosti, širenju građanske kulture. Član je Mense. Dobitnik je nekoliko nagrada Prokuplja i Topličkog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari