Britanska drama „Pokajanje/Atonement“, u režiji Džoa Rajta, nagrađena je kao najbolji film na ceremoniji dodele Zlatnih globusa, koja ove godine nije bila uobičajeno glamurozna zbog štrajka holivudskih scenarista. „Pokajanje“, adaptacija bestseler romana Ijana Mekjuana, dobila je i nagradu za najbolju originalnu muziku.

Britanska drama „Pokajanje/Atonement“, u režiji Džoa Rajta, nagrađena je kao najbolji film na ceremoniji dodele Zlatnih globusa, koja ove godine nije bila uobičajeno glamurozna zbog štrajka holivudskih scenarista. „Pokajanje“, adaptacija bestseler romana Ijana Mekjuana, dobila je i nagradu za najbolju originalnu muziku. Taj film će, zahvaljujući Taramount filmu, ove godine biti deo Festovog programa, a u ovdašnje bioskope ulazi 13. marta.
Inače, na 65. dodeli Zlatnih globusa – koja je održana kao konferencija za novinare, s obzirom da su scenariste u štrajku podržali i glumci i odbili da se pojave, četiri filma („Pokajanje“, „Svini Tod: Pakleni berberin iz Ulice Flit/Sweeney Todd: Demon Barber From Fleet Street“, „Skafander i leptir/The Diving Bell and the Butterfly“ i „Nema zemlje za starce/No Country for Old Men“) bili su ravnopravni po broju osvojenih nagrada sa po dva trofeja. Pošto je Zlatni globus često viđen kao bitan indikator šta će se desiti na dodeli Oskara, ove godine je očigledno da nema izrazitog favorita. Tako je ostvarenje „Nema zemlje za starce“ bio viđen kao jedan od favorita pre ove ceremonije, ali, niti je dobio priznanje za najbolji film, niti je trijumfovao u kategoriji reditelja gde je priznanje pripalo Džulijanu Šnabelu za film „Skafander i leptir“. Braća Itan i Džoel Koen morali su da se zadovolje nagradom za scenario.

DUHOVNI: Niko ne zove luzera!

Za predstavnike sedme sile, ovoga puta, naročito je bilo interesantno da zabeleže gde se ko od dobitnika nalazio kada je saznao da je dobio Zlatni globus.

Dejvid Duhovni (najbolji glumac u TV seriji za „Californication“): „Nisam želeo da gledam prenos jer bi se unervozio, pa sam otišao u bioskop. Znao sam da će do kraja predstave sve biti gotovo i ako telefon bude zvonio kada izađem iz sale znaću da sam pobedio. Tako je i bilo. Niko ne zove luzera!“

Tim Bevan (producent filma „Pokajanje“): „Mnogo puta sam bio na ceremoniji i ništa nisam dobio, tako da je bilo đavoski dobro ne biti tamo i pobediti“.

Džulijan Šnabel (najbolji reditelj za film „Skafander i leptir“): „Upravo sam izašao iz aviona koji je leteo iz Los Anđelesa u Njujork. Stajao sam i gledao u televizijski monitor na DŽFK aerodromu i bilo je predivno stajati tamo“.

„Pokajanje“ je, inače, imalo najviše nominacija za Zlatni globus (sedam), ali mu nije uspelo da dobije neko od priznanja za glumce – Kiru Najtli i Džejmsa Mekevoja nadmašile su druge dve britanske legende – Danijel Dej Luis („Biće krvi/There Will Be Blood“) i Džuli Kristi („Away From Her“). U kategoriji

Najbolji glumac: Danijel Dej Luis

mjuzikla, „Svini Tod: Pakleni berberin iz Ulice Flit“ Tima Bartona bio je pobednik uz prvi Zlatni globus za Džonija Depa. Bila je to „osma sreća“ za ovog glumca, koji je sedam puta bio nominovan, ali je tek sada dobio to priznanje. Francuska zvezda Marion Kotilard dobila je nagradu kao glumica u mjuziklu ili komediji, za rolu Edit Pjaf u filmu „Život u ružičastom“.
Inače, kritičari su već primetili kako je Asocijacija stranih dopisnika iz Holivuda ove godine podelila nagrade delima koja nisu iz Amerike. „Najbolji film je britanski, dve glavne glumačke nagrade pripadaju Britancima, najbolji reditelj je snimio film na francuskom jeziku, a Marion Kotilard je najbolja glumica u mjuziklu. Izgleda da su želeli da šire ljubav“, prokomentarisao je filmski kritičar Pit Hamond koji radi za magazin Maxim.

Spisak dobitnika

FILM: najbolji film (drama) – „Pokajanje“ (Fest 08, Taramount), najbolji film (komedija ili mjuzikl) – „Svini Tod“ (Fest 08. Tuck), glumica (drama) – Džuli Kristi („Away from Her“), glumac (drama) – Danijel Dej Luis u filmu „Biće krvi“ (Fest 08, Taramount), glumica (komedija ili mjuzikl) – Marion Kotilard u filmu „Život u ružičastom“ (Tuck), glumac (komedija ili mjuzikl) – Džoni Dep („Svini Tod“), animirani film – „Mućkalica/Rattouille“ (Taramount), strani film – „Skafander i leptir“, sporedna glumica – Kejt Blančit („I’m Not There“), sporedni glumac – Havijer Bardem u „Nema zemlje za starce“ (Fest 08, Taramount), reditelj – Džulijan Šnabel („Skafander i leptir“), scenario – Itan i Džoel Koen („Nema zemlje za starce“), originalna muzika – „Pokajanje“, originalna pesma – „Guaranteed“ (Edi Veder za „Into the Wild“).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari