"Pokojnik" u režiji Egona Savina vraća Nušića na crnogorsku scenu posle gotovo pedeset godina 1Foto promo/Crnogorsko narodno pozoriste Podgorica

U ovoj komediji Nušić daje sliku društva u kojem je zakon – bezakonje i pljačka. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta zamenjena je sumornom slikom i oporim razrešenjem bez perspektive. Zato je satiričko značenje “Pokojnika” potpuno i veoma efektno – izjavio je Savin

Posle dve pandemijske godine, 18. Purgatorije – međunarodni Festival mediteranskog teatra u Tivtu koji je svečano otvoren 6. jula mjuziklom „Kosa“ Pozorišta mladih iz Novog Sada, vratio se takmičarskom programu, izjavila je rediteljka Tanja Mandić Rigonat, njegova selektorka.

Centar za kulturu Tivat, organizator Purgatorija, u ovogodišnjoj takmičarskoj konkurenciji predstaviće se novim projektom, komedijom „Pokojnik“ Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, koprodukcijom sa Crnogorskom narodnim pozorištem iz Podgorice, a premijera je zakazana 30. jula.

Nušićeve junake, kako je najavila Zorana Kralj, portparolka CNP-a, igraju Bojan Dimitrijević, Aleksandar Radulović, Marko Baćović, Slobodan Marunović, Lazar Dragojević, Goran Vujović, Stevan Vuković, Slavko Kalezić, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Branka Otašević, Dragan Račić, Jadranka Mamić i Radmila Božović.

U autorskom timu su i scenografkinja Vesna Popović, kostimografkinja Jelena Stokuća, asistentkinja reditelja Radmila Božović, Dubravka Drakić (scenski govor), a izvršna producentkinja je Nela Otašević.

Kako se ističe u najavi za premijeru „Pokojnika“, Egon Savin je jedan od najuglednijih regionalnih reditelja, koji je u Crnogorskom narodnom pozorištu režirao nekoliko veoma uspešnih, nagrađivanih i dugovečnih predstava kao što su: “Oblomov”, “Zločin i kazna”, “Nigdje nikog nemam”…

– Nušić se u “Pokojniku” predstavlja kao neumoljivi satiričar koji sada više ne upućuje blage podsmehe društvu i pojedincu dovodeći ih u nedoljivo komične situacije, već veoma sugestivno, tamnim bojama, prikazuje lažni moral predstavnika buržoaskog društva ali i bezakonje i korpuciju na kojima počiva čitav društveni poredak – izjavio je Savin.

– Trka za profitima neprikosnovena je i pod zaštitom je vlasti. Slučaj Pavla Marića otktiva gorku istinu o savremenim pojavama i nemoći poštenih ljudi da se odbrane pred pohlepnom najezdom. U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti sa kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom sličnosti. Slika društva u kojem je zakon – bezakonje i pljačka, u “Pokojniku” je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta zamenjena je ovde sumornom slikom i oporim razrešenjem bez perspektive. Zato je satiričko značenje “Pokojnika” potpuno i veoma efektno – rekao je Savin.

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, glumac Marko Baćović, najavljujući ovu predstavu, istakao je da su neke od najboljih režija Nušića, ikada urađenih, upravo predstave Egona Savina, i da je uveren da će i „Pokojnik“ biti veliki pozorišni događaj.

 

 

Posle premijere u Tivtu 30. jula, “Pokojnik” će u CNP premijerno biti prikazan početkom oktobra, na otvaranju nove sezone, i kako je istaknuto, jedan od najvećih komediografa sa ovih prostora već dugo nije insceniran u Crnoj Gori, a poslednji put u nacionalnom teatru u Podgorici neko njegovo delo rađeno je još davne 1973. godine.

„Za CNP je veliko zadovoljstvo što je na ovaj način deo vrednog i važnog festivala kakav su Purgatorije, i što CNP kao nacionalna teatarska kuća, po prvi put ovako koprodukciono sarađuje sa CZK Tivat koji ima vrlo referentnu sopstvenu pozorišnu produkciju, i koji se po tome dokazao u proteklom peridu u regionu“, istaknuto je u najavi za premijeru „Pokojnika.

U trci za nagrade za najbolja pozorišna ostvarenja u regionu ovog leta su i predsteve „Pristanak“ Atelja 212, „Don Kihot“ u koprodukciji Barskog ljetopisa i Gradskog pozorišta Podgorica, „Maškarate ispod kuplja“ Kazališta „Marin Držić“ iz Dubrovnika, plesna predstava „Sokolova pesma“ u produkciji Ansambla narodnih igara i pesama „Kolo“ iz Begrada…

Van takmičarske konkurencije, 12. avgusta zakazana je premijera predstave “Sitnice koje život znače”, koju CZK Tivat radi u koprodukciji sa Narodnim pozorištem i Beoartom iz Beograda, a junake drame Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova, oživeće Nela Mihailović, Vanja Ejdus…

Posebna specifičnost Purgatorija je to što je i ovog leta jedini festival u regionu bivše Jugoslavije koji će daje prostor i plesnom teatru.

Kako je najavila Jelena Kajgo, selektorka ovog dela programa, publika u Tivtu imaće priliku da vidi plesne predstave “Čipka” baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, “Revel, Revel” Zagrebačkog plesnog ansambla, “Sofia” i “Dunjaluk” Bitef teatra iz Beograda, kao i novu, već treću po redu koprodukciju Bitef teatra i CZK Tivat – plesnu predstavu “Životinjska farma” po motivima čuvenog romana Džorža Orvela.

Ovogodišnje, 18. izdanje Purgatorija odvijaće se do 31. avgusta, a okosnicu njegovog pratećeg programa činie produkcije CZK Tivat, “Jami Distrikt”, “Hasanaginica”, “Filomenaq Marturano”, “Tre sorelle”, “Noć tribada” i “Druga strana vjetra”, kao i predstave “Ifigenija” Korifej teatra iz Kolašina, “U raljama života” Beogradskog dramskog pozorišta, autorsku monodrama Sandre Silađec “Dejt”…

Pored Purgatorija, čija je okosnica pozorišna i muzička umetnost, kulturno leto u Tivtu obeležiće i drugi brojni likovni i književni programi koje organizuju Muzej i galerija i Gradska biblioteka Tivat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari