Pokrajinsko priznanje za Galeriju slika „Sava Šumanović“ iz Šida 1Foto: Zvaničan sajt Muzeji Srbije (muzejisrbije.rs)

Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ je Galerija slika „Sava Šumanović“ iz Šida, jednoglasno je odlučila Komisija za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, Galerija slika „Sava Šumanović” u Šidu je specijalizovana muzejska ustanova, koja je osnovana 21. septembra 1952. godine, poklonom Perside Šumanović, majke slikara Save Šumanovića.

Ona je poklonila Opštini Šid dela svog tragično stradalog sina, koja su od velike materijalne i umetničke vrednosti, takođe i porodičnu kuću u kojoj se sada nalazi Galerija slika „Sava Šumanović”.

Nastavljajući srpsku tradiciju zadužbinara, legatora i darodavaca, Persida je svome rodnom Šidu omogućila da ljubitelji slikarstva i umetnosti mogu da se upoznaju sa stvaralaštvom jednog od naših najznačajnijih umetnika.

Pored Galerije „Sava Šumanović“, visoko priznanje „Milutin Milanković“ za izuzetan doprinos nauci dobio je i dr Slobodan B. Marković.

Dobitnicima će pokrajinska priznanja „Milutin Milanković“ i „Pavle Jovanović“ biti uručena 15. maja, na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 175. godišnjice Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari