Pokrenut nov nagradni književni konkurs u Srbiji za najbolji neobjavljeni roman 1Foto: Aleksandar Anđić

Izdavačka kuća Booka je u partnerstvu s OTP bankom raspisala novI nagradni konkurs na domaćoj književnoj sceni za najbolji, originalni i neobjavljeni roman na srpskom jeziku.

– Na konkursu mogu učestvovati uspešni stvaraoci, kao i autorke i autori kojima će ovo biti debitantsko delo. Identitet onoga ko stoji iza pobedničkog teksta saznaćemo tek kada bude kontaktiran. Pristigli rukopisi će se čitati pod šifrom, a identitet nagrađenog će se saznati onog trenutka kad roman bude odabran. Ovo je najobjektivniji način da se rukopisi vrednuju i nadamo se da će ovaj konkurs, koji planiramo da nastavimo u godinama koje slede, biti mesto lansiranja novih književnih talenata, objasnio je glavni urednik izdavačke kuće Booka Ivan Bevc na konferenciji za novinare.

S obzirom na to da je Booka etablirana kao izdavačka kuća sa najvišim standardima za koju objavljuju svetske i regionalne književne vedete poput Elene Ferante, Mišela Uelbeka, Lane Bastašić, Miljenka Jergovića i Rumene Bužarovske, sigurno je da će i pobednički rukopis zadovoljavati najviše kriterijume, rečeno je.

Pobednika očekuje novčana nagrada od 250.000 dinara, objavljivanje romana u tiražu od 3.000 primeraka u izdanju i kuće Booka, kao i distribuciju romana u regionu uz intenzivnu promociju.

Ivan Bevc je ukazao kako želi da naša književna scena treba da bude otvorena za nove autore i podsetio na uspešna inostrana iskustva kao što je u Hrvatskoj nagrada VBZ ili u Španiji nagrada izdavačke kuće Alfaguara.

– Ovo je samo jedan od brojnih projekata iz oblasti književnosti, ali i kulture generalno, koje podržavamo. Želeli bismo da podsetimo i na naš projekat „Odgovorno u kulturi“, koji realizujemo već niz godina i zahvaljujući kojem brinemo o kulturnom nasleđu, tradiciji i podržavamo institucije u ovoj oblasti. Podrškom ovom konkursu želeli smo da zajedno sa Bookom damo vetar u leđa onima koji tek treba da ispričaju neke velike priče, rekla je direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP Banke Milena Mićanović.

Rok predaje do 15. juna

Zainteresovani mogu da pošalju svoje rukopise do 15. juna, dok se proglašenje pobednika očekuje 15. novembra ove godine. Sve informacije mogu se naći na veb-sajtu www.booka.rs/konkurs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari