Pola veka stvaranja: Izložba „U glavnoj ulozi Miodrag Tabački – povodom pedesetogodišnjice rada“, u Galeriji SANU 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Izložba „U glavnoj ulozi Miodrag Tabački – povodom pedesetogodišnjice rada“ biće otvorena u utorak, 4. aprila,  u 18 sati, u  Galeriji nauke i tehnike SANU.

Izložbu će otvoriti akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU.

Na izložbi će biti predstavljeni najznačajniji rezultati rada našeg čuvenog scenografa i kostimografa, univerzitetskog profesora i dopisnog člana SANU Miodraga Tabačkog.

– Ovaj izuzetan umetnik, autor je više od 300 scenografija i 100 kostima za dramske, baletske, operske i lutkarske predstave, u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada  i jedini je srpski umetnik predstavljen u „Svetskoj enciklopediji umetnosti spektakla druge polovine 20. veka“ – istaknuto je u najavi.

Na pedeset panoa, za svaku godinu stvaralačkog opusa Miodraga Tabačkog, biće prikazane fotografije procesa rada, realizacija scenografije i kostima, kao i dokumenti o  pedagoškim  aktivnostima, izlagačkoj delatnosti, nagradama i priznanjima. Biće izloženi i umetnički radovi ─ crteži i slike,  a kao prateći segment izložbe, posetioci će imati priliku da vide i snimke izvedenih predstava u video formi.

U toku trajanja izložbe, u sredu, 12. aprila, u Svečanoj sali SANU biće organizovano i predavanje iz ciklusa „Susreti sa stvaraocima – Masterklas” na kome će se predstaviti dopisni član SANU Miodrag Tabački, a u sredu, 19. aprila, na istom mestu biće priređen naučni skup pod nazivom „Umetnik scene Miodrag Tabački: od avangarde do baroka i nazad“.

Publika će moći da pogleda izložbu u Galeriji nauke i tehnike SANU do 13. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari