Pomeranje od klasičnog pojma skulpture: Izložba radova tri umetnika u kragujevačkom Narodnom muzeju 1Foto: Narodni muzej Kragujevac

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije u Kragujevcu u okviru sretenjskih svečanosti otvorena je izložba pod nazivom „Antonijević, Joksimović, Naskovski – novi autori u zbirkama Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Šumadije”. Autor izložbe i kataloga je Tatjana Milosavljević, muzejski savetnik.

– Odeljenje za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Šumadije vodi promišljenu politiku nabavke novih umetničkih predmeta za sve svoje zbirke – slikarstva, crteža, grafike, skulpture, umetničke fotografije, primenjene umetnosti, digitalne umetnosti, uvek s namerom da prati savremene umetničke tendencije, a imajući u vidu i to da će ta dela u jednom trenutku biti od presudnog značaja u procesu prepoznavanja i pozicioniranja određenih tendencija i izraza u okviru istorije umetnosti 21. veka na ovim prostorima, kaže za Danas Tatjana Milosavljević.

Od prošle godine zbirke Odeljenja za istoriju umetnosti bogatije su za tri vanserijska umetnička dela, čiji je otkup finansiran sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije.

– Ovi autori dosad nisu zastupljeni u našim zbirkama, ali su u ovom trenutku , iako već etablirani, u punom stvaralačkom zamahu, ističe autorka izložbe.

Pomeranje od klasičnog pojma skulpture: Izložba radova tri umetnika u kragujevačkom Narodnom muzeju 2
Foto: Narodni muzej Kragujevac

Radoš Antonijević i Zdravko Joksimović, akademski vajari, takođe su i profesori na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a Zoran Naskovski je jedan od najznačajnijih konceptualnih umetnika kod nas.

– Za njihovu skulpturu karakteristično je pomeranje od klasičnog pojma skulpture u smeru instalacije, kroz upotrebu različitih materijala – metalna konstrukcija, šatorsko platno, kanap ili terakota, staklo, klirit; takođe, insistiraju na specifičnom tretmanu prostora, važnosti svetla, između ostalog kaže Tatjana Milosavljević.

Po njenom mišljenju, imajući u vidu nove, mulitmedijalne pristupe umetničkom delu, pri čemu se briše granica medija, postaje sve teže odrediti ili klasifikovati neko umetničko delo – skulptura ili instalacija, grafika ili video instalacija, slika ili aplikacija.

– U svakom slučaju, obaveza i dužnost muzejskih stručnjaka, kustosa zbirki je da na pravi način, za buduće istraživače formiraju validan materijal i adekvatnu sliku umetničke scene prve polovine 21. veka, zaključuje naša sagovornica, autorka postavke.

Izložba će biti otvorena do 10. marta 2023. godine.

Više vesti iz drugog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari