Pomoć za obnovu Marijanuma 1Katedrala Blažene Device Marije Foto: Sa sajta Beogradske nadbiskupije

Pod pokroviteljstvom Beogradske nadbiskupije sutra uveče u katedrali Blažene Device Marije na Neimaru održaće se humanitarni koncert hora „Beogradski madrigalisti“.

Ulaz na koncert je slobodan, a dobrovoljni prilozi namenjeni su za obnovu kompleksa Marijanuma – katedralne crkve na Neimeru i njenih pratećih objekata.

Crkva Uznesenja Blažene Device Marije sedište je istoimene župe, a od 1988. ima status katedrale Beogradske nadbiskupije. Ovu župu zvanično osnovali su 1927. francuski redovnici asumpcionisti, koji su tri godine ranije počeli gradnju privremene crkve, župnog ureda i samostana.

Oni su uoči početka Drugog svetskog rata želeli da podignu  spomen-crkvu francuskim i srpskim borcima palim na Solunskom frontu da bi, kako objašnjavaju u Beograskoj nadbiskupiji, „u doba nadirućeg nacizma ojačali srpsko-francuske veze, učvršćene u Prvo svetskom ratu“. Zbog toga je današnja katedrala na Neimaru poznata i kao „francuska crkva“.

Njena izgradnja počela je 1938. prema projektu srpskog arhitekta Branislava Marinkovića. Projektovana je kao trobrodna baziliku s transeptom, tremom i portalom u vidu monumentalnog tornja, u čijem je podnožju slavoluk s tri otvora i s prilaznim stepeništem. Ispod portala bila je predviđena kriptu, po čemu je ovaj hram  trebalo da nalikuje Trijumfalnoj kapiji u Parizu. Do Drugog svetskog rata bili su završeni zidovi crkve i prvi nivoi zvonika. Gradnja je završena tek krajem 80-ih godina 20. veka.

U međuvremenu, crkva je, zbog izuzetne akustike, korišćena  za snimanje emisija Radio-Beograda, a kasnije i kao magacin lekova. Od odlaska asumpciopnsta 1982. brigu njoj preuzo je župnik hrama Krista Kralja. Sadašnji enterijer crkve je delo slovenskoga arhitekte Franca Kvaternika, dok su njegovi sunarodnici Lojze Čemažar i Lucijan Bratuš oslikali oltarsku školjku, što se smatra privremenim rešenjem. Pred portalom nalazi se ploča s natpisom na francuskom i srpskom jeziku: „Francuski asumpcionisti su godine 1938. započeli izgradnju ove crkve na proslavu uspomene 45.000 palih francuskih vojnika na Solunskom frontu za slobodu jugoslovenskih naroda”.

Samostan koji se nalazi u dvorištu sedišta župe na Neimaru, župni ured i dvorana od 1989. nose ime Dom svetog Ivana Kapistrana, a kripta je preuređena u kapelu  za svakodnevne liturgijske obrede. Stara crkva se od 1994. koristi se za održavanje pastoralnih susreta.

Muzej SPC radi u subotu

Zbog velikog intersovanja posetilaca za izložbu “Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC”, Muzej SPC biće otvoren u subotu 26.okrobra, od 10 do 16 sati, saopšteno je iz sedišta Srpske patrijaršije. Redovno radno vremeMuzeja SPC je radnim danima od devet do 16 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari