Crkva kod Štranda na površini namenjenoj za sport i rekreaciju: Gradonačelnik Novog Sada odgovara kako su "marginalci udarili na svetinje" 1Foto: Pixabay/NoName_13

Iz Ekološkog fronta upozoravaju da crkva kod Štranda treba da se gradi na prostoru koji je po Generalnom urbanističkom planu namenjen pretežno za turistički-sportsko-rekreativni sadržaj. Sa druge strane, gradonačelnik Milan Đurić kaže da su marginalno političko-interesne grupe udarile na svetinje.

U Predlogu odluke o izradi plana generalne regulacije rekreativnog područja ,,Štrand Kabel u Novom Sadu – lokalitet zelene površine uz kompleks Štranda“ koji će se naći pred članovima gradskog parlamenta na sledećoj sednici nalaze se vrlo upitne tvrdnje, sadržane u samom dokumentu, upozoravaju iz Ekološkog fronta.

– Da li su gradonačelnik Milan Đurić, vd načelnica Uprave za propise Danica Matović – odnosno njena zamenica Ivana Tepić Kisin, a posebno vd načelnika Uprave za Urbanizam i građevinske poslove Dejan Mihajlović, pročitali Nacrt pre nego su stavili potpise na njega? U članu 3 Nacrta odluke se navodi da su uslovi i smernice za uređenje i građenje obuhvaćenog prostora definisani Generalnim urbanističkim planom do 2030. godine, kojim je obuhvaćeni prostor pretežno namenjen turističko-sportsko rekreativnim površinama – piše u obraćanju EF.

Njihovo pitanje je: kako se verski objekat uklapa u turističko-sportsko rekreativne namene i kako plan nižeg reda može biti usklađen sa planom višeg reda, odnosno GUP-om, u kojem je jasno određena namena prostora? Na grafičkom prikazu iz GUP-a jasno se vidi namena zelene površine pored kupališta.

U članu 4 Nacrta navodi se cilj izrade Plana; „Povećanje broja verskih objekata na teritoriji Grada, kao i zelenih površina u svrhu stvaranja što većeg broja zelenih oaza“.

– Nas kritičko mišljenje nije napustilo, pa možemo primetiti niz nelogičnosti u ovakvoj tvrdnji. Kako se izgradnjom objekata na zelenim površinama, nebitno je koje su namene objekti, može povećati zelena površina? Površina kakva jeste je uglavnom zelena i poluuređena površina sa parkingom. Da li to znači da će se ukidati parking? Jer jedini način da se poveća zelena površina je taj, ukoliko se bude radila bilo kakva izgradnja – nastavljaju iz EF.

Oni dalje pitaju da li je izrađena bilo kakva studija koja bi urbanistima dala smernice na osnovu kojih se vidi jasna potreba za povećanjem broja verskih objekata, kao što na primer postoje smernice za sportske sadržaje, kojima je ovaj prostor i namenjen?

Crkva kod Štranda na površini namenjenoj za sport i rekreaciju: Gradonačelnik Novog Sada odgovara kako su "marginalci udarili na svetinje" 2
Mesto za buduću crkvu, foto: GUP

Još jedno od pitanja je kako će izgradnja objekta uticati na sigurnost, imajući u vidu i blizinu nasipa. O tome bi trebalo da se izjasne Vode Vojvodine. Nažalost, svima nam je jasno, kako ističu iz EF, da su institucije nepostojeće i da se tzv. stručnjaci povinuju isključivo političkoj volji.

– Šalu na stranu, da li je zaista najpogodnije mesto za jedan verski objekat neposredna blizina najvećeg i najposećenijeg novosadskog kupališta, koje tokom večernjih časova u letnjoj sezoni ima više nego živ i bučan noćni program? Da li će u jednom trenutku biti sporne aktivnosti na Štrandu, pa će doći do zahteva za ukidanjem ili izmeštanjem svih sadržaja? Ne bi bilo prvi put da se neposrednom okruženju podnosi zahtev za izmeštanje usled „smetnji verskoj zajednici“ – zaključuju iz ove organizacije.

Gradonačelnik Đurić: Marginalci udarili na svetinje

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić komentarisao je reakciju udruženja i političkih stranaka na najavljenu izgradnju crkve i ocenio ih kao sramotu „marginalnih političko-interesnih grupa“.

– Zarad istinitog informisanja građana Novog Sada koje pokušavaju da obmanu zbog mržnje prema veri srpskog naroda, jer sve što su pomenuti marginalci izneli je jedna velika laž. Nije tačno da neko građanima želi nešto da oduzme, posebno deci i mladima, niti je tačno da neko ima nameru da uništava zelene površine – navodi Đurić u dopisu koji je poslao medijima.

Crkva kod Štranda na površini namenjenoj za sport i rekreaciju: Gradonačelnik Novog Sada odgovara kako su "marginalci udarili na svetinje" 3
Da li je ovo zapravo napad na SPC pita Đurić, foto: Grad Novi Sad

Kako dodaje gradonačelnik, u pitanju je urbanistički plan koji predviđa povećanje broja verskih objekata, za šta „postoji potreba u polumilionskom gradu kakav je Novi Sad, u kojem vekovima zajedno u slozi i ljubavi žive brojne verske zajednice“.

– I koliko može biti loša ljudska namera kada se to napada? Da li je u pozadini svega napad na Srpsku pravoslavnu crkvu i svetinje? I da li će onima kojima danas smeta izgradnja pravoslavne crkve, sutra smetati hram neke druge konfesije? Da li će ti koji danas dižu glas protiv izgradnje verskog objekta i pri tome to javno izvrgavaju ruglu, sutra sa istim žarom napadati izgradnju vrtića, škola ili bolnica? Sumnjam u to da hoće. U nedostatku političkog programa i ideja, oni su udarili na svetinje. Da li je to novosadski, kad već ljudski nije – pita Đurić.

Gradonačelnik dodaje da nikada neće dozvoliti da Novi Sad koji je multietnički i multikonfesionalni grad „postane talac bolesne mržnje nekih marginalnih političkih grupica, koje na izborima nemaju šta da traže pa koriste tajkunske medije za širenje laži“.

Na sednici Skupštine Grada sledeće nedelje će se naći i predlog izrade plana u kojem stoji da će se uz glavno novosadsko kupalište, pored parkinga, graditi verski objekat.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari