Nezavisni članovi Saveta mesne zajednice Liman: Crkvi nije mesto na jednoj od poslednjih zelenih površina u ovom delu grada 1Foto: Pixabay/schauhi

Nezavisni članovi Saveta mesne zajednice “Liman” smatraju da nije opravdana izgradnja crkve na već postojećoj zelenoj površini kod Štranda.

Logika opravdanja izgradnje crkve pod plaštom izgradnje “zelene oaze u okviru crkve” je besmislena, i ona bi zapravo značila da građani Limana i Novog Sada ostaju bez još jedne zelene površine, a zbog partikularnih interesa koji nisu u skladu sa potrebama građana, niti su u skladu sa održivim razvojem grada, smatraju nezavisni članovi Saveta MZ „Liman“.

Podsetimo, pred novosadskim odbornicima sledeće nedelje naći Predlog odluke o izradi Plana generalne regulacije rekreativnog područja „Štrand-Kabel“, uz glavno novosadsko kupalište, pored parkinga, urbanisti planiraju da grade verski objekat.

„Ova zelena površina se već koristi kao odmorište i ima potencijal da se dodatno unapredi u tom smeru. Osim toga, izgradnja crkve nadomak stambenih zgrada deluje naročito bezobzirno prema stanarima koji žive u blizini“, nastavljaju dalje.

Kako dodaju, opšte je poznato da se pod gradskom vlašću i na inicijativu njihovih “urbanista” grad Novi Sad pretvara u betonsku džunglu i da procesi devastacije grada ulaze u fazu nepovratnog stanja koje neće promeniti nikakvo čudo, pa makar to čudo prizivali iz bogomolje.

„Ovo su neosporne činjenice bez obzira na naša individualna verska osećanja. Realizacija izgradnje crkve, kao i izgradnja muzeja posvećenog Đorđetu Balaševiću u Univerzitestskom parku, podrazumevali bi uskraćivanje građana za jedine veće zelene površine na Limanu 1 i naneli bi
nepopravljivu štetu opštem kvalitetu stanovanja“, dodaju u saopštenju.

Oni pozivaju sve građanke i građane da dođu 3.marta (u nedelju) od 12 časova na livadicu kod Štranda gde se planira izgradnja kako bi zajedno podelili argumente i krenuli u pripreme za zbor.

Podsetimo, na prošlim izborima za mesne zajednice u Novom Sadu, Srpska napredna stranka pobedila je na 39 od 42 mesta. Ipak, tri MZ su osvojili nezavisni kandidati bez stranačke podrške i sve tri su na Limanu.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari