“Skandaloznim porukama se smanjuju šanse da se bilo šta može uraditi za manastir”: Sagovornici Danasa o izjavi patrijarha da se Dečani neće sačuvati podkastima Jutjuba nego molitvama 1Foto: ​EPA-EFE/NEIL HALL

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, u oceni aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji,  poslao je i poruku da se manastir Dečani “neće sačuvati podkastima Jutjuba, nego molitvama”.

„Sve velike priče o Dečanima ostaju prazne, ako se onaj koji o Dečanima priča ne moli Svetom kralju Stefanu Dečanskom za Dečane i za Kosovo, jer se Dečani neće sačuvati podkastima Jutjuba, nego molitvama i moljenjima i svakim drugim delanjem, prožetim istinom i pravdom“, poručio je poglavar SPC.

Izrazio je zabrinutost zbog srpske nesloge i spremnosti ljudi da zbog sopstvenog interesa zaborave na Kosovo i Metohiju, na srpske svetinje, ali i na pravoslavne Srbe, koji žive pod pritiskom i u getu.

Brine ga i što određeni krugovi napadaju Crkvu, “koja je, ne samo istorijski, nego i aktuelni nepoklobljivi branič Kosova i Metohije”.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, kaže za Danas da bi bilo dobro kada bi se patrijarh Porfirije „samo molio“.

„Nažalost SPC i on su najotrovniji nosioci nacionalističke ideologije. Zloupotrebljavaju veru da bi držali Srbe u srednjem veku. Ne interesuju ih ljudi, ne interesuje ih u kakvoj državi živimo već isključivo u kolikoj. Istovremeno vladike uživaju u svim blagodetima zapadnih dostignuća“, naglašava Vuletić.

Kako dodaje, nema kraja Porfirijevim bezdušnim manipulacijama i zaluđivanju Srba.

„Vučićev patrijarh briljira u podršci Putinovim interesima na Balkanu dok političari Srbije nemo ili aktivno prate svog SPC pastira. Crno nam se piše ukoliko se ne umijemo ledenom vodom i osvestimo“, kaže Vuletić.

Andrijana Maksimović sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP), ocenjuje za Danas da je poruka i odgovor patrijarha Porfirija “potpuno imanentni njegovom mestu, ulozi i delovanju”.

„Mir je duhovna kategorija i kao takva se čuva. Istinsko verovanje i življenje religije jedini je način da zaštitimo sve ono što nam je sveto“, naglašava sociološkinja Maksimović.

Konstatuje da je poglavar SPC pozvao “sve na izgradnju i očuvanje mira u miru i strpljenju”.

„Njegova poruka se ne odnosi samo na pravoslavni narod na Kosovu i Metohiji, već na sve one koji širom sveta traže da sačuvaju mir, na svakog pojednica koji nije u miru sa sobom. Onog trenutka kada se mir, kao duhovna kategorija, počeo sticati i čuvati oružjem, a ne molitvom, nastala su i najveća stradanja“, zaključuje Maksimović.

Ocenjuje da je “cilj molitve i kohezija, integracija, sloga, pa je normalno što tu vrstu štita i brane predlaže i veliča patrijarh Porfirije”.

Sead Biberović iz novopazarske nevladine organizacije Urban – in, ocenjuje da manstir Dečani “ne može da sačuva ni podkast Jutjuba, a naročito ne molitve”.

„Nejasno je, u kojem kontekstu, patrijarh Porfirije je to rekao, da li manastir treba da se sačuva u posedu SPC ili ga treba čuvati fizički“, kaže Biberović.

Smatra da će manastir Dečani biti sačuvan kao deo Uneskove liste svetske kulturne baštine.

„Verujem, da SPC i njen poglavar, ovakvim skandaloznim, fašističkim i mrziteljskim porukama, poništavaju put i smanjuju šanse da bilo šta može da se uradi za taj manastir, ali i ostale kulturno – istorijske spomenike“, ističe sagovornik Danasa.

Biberović ocenjuje da manastir Dečani može da se sačuva mudrošču, saradnjom, kontaktima i komunikacijom sa međunarodnom zajednicom, ali i kosovskim vlastima.

U Novom Pazaru, danas, mnogi su za komentare patrijarhove poruke iznenada postali “loši sagovornici o tome”.

Većina onih koji su pristali na razgovor ubeđena je da Dečane mogu da sačuvaju samo molitve, jer su “Kosovo i Methija suština srpskog identiteta”.

Srednjovekovni manastir Dečani je izgrašen u 14. veku i zadužbina je kralja Stefana Dečanskog i cara Stefana Dušana.

Od 2004. godine nalazi se na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari