“Skandaloznim porukama se smanjuju šanse da se bilo šta može uraditi za manastir”: Sagovornici Danasa o izjavi patrijarha da se Dečani neće sačuvati podkastima Jutjuba nego molitvama

Ostavite komentar


  1. Питам се како неко ко позива на молитву што и приличи верским људима, и не види вредност у јутјубу може да изазове оволико лоших коментара, чак и да се назове фашистичким.
    Да замислимо да неко изјаву имана назове фашистичким – скандалозно би било да варничи.
    Мислим да Данас озбиљно губи кредибилитет са овим типом саговорника.

  2. Šta je tu čudno. Prošli je držao molitve na otvorenom da padne kiše. Ali zato se ne mole da voze bicikle, da daju pare narodu, već voze skupocene džipove, deru narod raznim „uslugama“ itd.

  3. „Dečani neće sačuvati podkastima Jutjuba nego molitvama“
    – Kako da ne !
    – Kao što je i „ovaj“ postao patrijarh molitvama…Vučiću.

  4. Ko zastupa crkvu u pregovorima o Kosovu i položaju,zaštiti i opstanku crkvene imovine,monaha i monahinja,kulturne baštine,istorijskih objekata,vernog naroda,…Taj treba da se moli Bogu i dan i noć.Zašto je crkva do sada ćutala i odobravala poteze vlasti koji vode ocepljenju Kosova i Metohije?

  5. Treba da molimo civilizovani svet da ne dopusti da oni koje oni podržavaju ne unište nešto što je civilizacijsko i materijalno dobro prvenstveno Evrope? Pošto jeste tako, onda nam samo i preostaje da se molimo. A ja verovao da će NATO i EU i KFOR doneti pravdu i poštenje… Valjda su zato bombardovali Srbiju, jer je neko nekog maltretirao. Sad je izgleda to isto, ali izgleda da je bitno ko će koga maltretirati, a ne i da li će ga maltretirati. Nema sankcija za Kosovo? Nema upozorenja, već ih Brisel i Vašington „mole“? Ljudi, u kakve vi vrednosti verujete? Verovati u pravedni Zapad je iluzija koju mogu samo deca da progutaju.

  6. Kao i sve ostalo što smo rešili molitvom! Verovatno i zlatne krstove na grudima naših sveštenika, i Audije… Od kada su nam oni zavladali vratismo se u srednji vek, zaluđeni, glupi… „Knjige, braćo, knjige, a ne zvona i praporce“ , lepo je rekao najveći srpski prosvetitelj Dositej.

  7. Patrijarh Porfirije kada se osvesti neće smeti sebi da prizna da mu je kompanjon Vučić stvorio kosovsko istorijsko-kulturnu baštinu punu crkava i manastira koji su (još uvek) u vlasništvu SPC-a.

  8. A da se sinod na čelu sa sns patrijarhom presele u Visoke Dečane i zajedno da se mole i brane manastir(mogu i da prodaju sve limuzine i doniraju narodnim kuhinjama na KiM)

  9. Naš Profitirije zagrebački je doba sa Hrvatima čija vojska se nalazi na KIM.Pa nek vidi sa njima da nam pomognu.Tako da u te svoje molitve nek uključi i dećke iz Cro….
    Ko nas je kleo sa Irinejem i ovim likom nije na boga mislio…

  10. Kad se budemo resili profiterija i njegovog bolesnog poslodavca mozda i spasemo Decane,KiM i nase posrnule duse.

  11. A da Porfirije ode u Prćku Patrijaršiju i tamo živi i radi i bude sa svojim narodom?
    Lični primer je najbolji primer!

  12. A šta gospodim Porfirije kaže na novonastalu situaciju sa tablicama, evrom umesto dinara…?

  13. Ako molitvama moze da se sacuva manastir Decani, mozda molitvama moze i Kosovo da se sacuva. To je i lakse i jaftinije od interneta i zato ne treba gubiti vreme.

  14. N.N. Da ti era nešto reče. Da je srpsko rukovodstvo devedesetih bilo malo dalekovidije,da nije nabijalo prst u oko najmocnijima,danas bi stvari po Srbe bile drugačije. Svi u Evropi su shvatili poruku pada Berlinskog zida,nebeski narod još to nije shvatio. Nebeski narod još uvek nešto kalkulise,nešto će se promeniti u svetu i biće bolje po njega,nema od toga ništa,samo može biti gore,ako se budemo i dalje inatili.

  15. „Civilizovan svet“ je jasan.
    Nije jasno, međutim, sramno ćutanje vrha SPC na katastrofalne posledice poluprivatnih Vučićevih razgovora sa predstavnicima albanske strane na KiM.
    Ako ima(ju) nešto da kažu na temu otpisivanja KiM od strane Vučića, neka kažu (mada već mnogo kasne), ili neka zauvek ćute.

  16. SPC se često mešala u državnu politiku ali je ostala nema kada je u pitanju opstanak Srba na Kosovu i kada je trebalo zaustaviti nakaradnu politiku ove vlasti prema tom pitanju. Molitvama se ne postižu uspesi u političkim odlukama. Molitva služi pojedincima da pobegnu od odgovornosti i da odgovornost prebace na Svevišnjeg i kažu:tako je Bog hteo. SPC je jedna zastarela institucija, otuđena od naroda. Slušam npr. njihova opela na staroslavenskom koji niko ne razume, bez i jedne srpske reči upućene pokojniku i njegovoj porodici. Sveštenikova odeća, dug crna haljina i nenegovana, obrasla brada liče na srednji vek. Valjda je cilj sveštenstva da budu uz narod, da budu bliski i da im pomognu u nevolji. Postoji podatak da se u Srbiji oko 80% stanovništva izjašnjava kao pravoslavno, ali u crkvu odlazi samo 4%. To sve govori.

  17. Samo što će pre podcast, iako i od njega slaba vajda, da pomogne više nego molitva. Koja će da pomogne tačno ništa. Dok to ne shvatimo, možemo da se svađamo do sutra, gubićemo na svim frontovima. Kao na što gubimo zadnjih 30 godina.

  18. И ви тако недостојни било чега критикујете иназивате недостојним онога ко је за вас нешто недостижно? Срамота…

  19. Ko može u današnjem vremenu da izjavi da molitva može da sačuva Dečane … Ko to i koliko treba da moli i koga, pa da ima nekog stvarnog efekta. Da li gospodin to ozbiljno misli …

  20. Molitva ne resava problem na terenu, vec samo problem u glavi onoga ko se moli!

  21. Molitvom se ne resava problem na terenu, vec samo problem u glavi onoga ko se moli!

  22. Koliko komunista komentariše veru, molitvu i patrijarha!Crvendaći a ubeđeni da su Europejci, pih….

  23. @Апис:
    Ne pametuj, nisi dorastao intelektualnom nivou lista čiji kredibilitet dovodiš u pitanje. Ovaj pop je po ljudskom, i pre svega moralnom kvalitetu u rangu sa onima koje kiti oredenjem, a pre svega na nivou je vođe tih ordenonagrađenih. Molitvama se leči duša, a ne materijalno. Sem ako nije mislio da zamolo vođi za još para, kojih mu ovaj sipa brzinom munje. Da te podsetim, decu lečimo SMS porukama, a ovog bradatog nema ni da pomene neku molitvu. Alava, nezasita, nikad zadovoljna vlastela srbskog sveštenstva!

  24. Crkveni zvaničnici bi trebalo bar ponekad da se prisete Isusa. Njemu nisu trebali crkveni službenici da mu sole pamet, molio je u samoći. Iskrenim vernivima nije potrebna ni crkva ni popovi.
    A manastiri su pod zaŝtitom UNESKA.

  25. Koliko se sećam, crkva je povukla vredne predmete iz manastirskih riznica još za vreme Milosevića. Čini mi se da svi znaju kakva je sudbima Kosova osim naroda koga lože kao da smo retardi.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 14. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.