Porodica jedne od žrtava Džefrija Damera kritikuje tvorce Netfliksove serije zbog „nepotrebne ponovne traumatizacije" 1Foto: Youtube Printscreen/Netflix

Na Netfliks je stigla serija mini-serija Monster: The Jeffrey Dahmer Story o istoimenom serijskom ubici, a porodica jedne od žrtava smatra da nije bilo potrebe da ih ponovo „traumatizuju“ uznemiravajućim prisećanjem.

Takozvani true-crime žanr, koji se bavi istinitim kriminološkim pričama, veoma je popularan u poslednjih nekoliko godina, pa smo tako videli veliki broj filmova i serija na ovu temu. Najnovija je Monster: The Jeffrey Dahmer Story, o Džefriju Dameru, jednom od najozloglašenijih serijskih ubica.

Iza nje stoji Rajam Marfi, poznat kao autor serije American Horror Story, a naslovnu ulogu tumači Evan Piters. Ideja iza serije bila je da se pokažu perspektive žrtava i prikaže kako su rasizam i homofobija uticali na ubistva i na to što se Damer dugo vremena provlačio nekažnjeno, ali ne misle svi tako.

Erik Peri, rođak Erola Lindzija, jedne od Damerovih žrtava, kaže da je njegova porodica besna zato što postoji ovakva serija. Kaže da ne želi nikome da kaže šta treba da gleda, ali da je ponovno proživljavanje trauma potpuno nepotrebno.

Kao primer dao je scenu svedočenja njegove sestre, koja je morala da se suoči sa ubicom oči u oči pred kamerama. Napominje da, pošto su podaci o ovim ubistvima dostupni javnosti, producenti true crime serija nisu u obavezi da obaveštavaju porodice žrtava o njihovom snimanju.

https://www.youtube.com/watch?v=HDf3XH-iOqU

Usled toga, iako producenti kažu da je serija snimljena „s poštovanjem prema žrtvama“, niko od njih nije kontaktirao njihove porodice, nego su one o snimanju serije saznale kada i svi ostali ljudi, odnosno putem najava i trejlera.

Izvor: Indie Wire

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari