Posete sajtu muzeja Luvr udesetostručene 1Luvr Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Posete sajtu pariskog muzeja Luvra poslednjih dana su skočile sa 40.000 na 400.000 poseta dnevno, posebno od karantina stanovništva u Francuskoj i drugim delovima sveta uvedenog u borbi protiv širenja korona virusa.

Kao i svi muzeji koji su primorani na zatvaranje, Luvr kao najposećeniji muzej na svetu koji je prošle godine zabeležio skoro deset miliona poseta, traži načine da virtuelnim posetiocima u karantinu koji obično nemaju vremena da ga fizički posete, ponudi kolekcije, izložbe i priče o istoriji te kulturne ustanove.

Sajt www.louvre.fr je povećao ponude, kao što su snimljena predavanja, crtani filmovi i snimci koje je muzej napravio poslednjih godina.

Zanimljiva je ponuda virtuelnog iskustva pod nazivom „Sastanak sa Đokondom“ koja je bila predstavljena na izložbi o Leonardu da Vinčiju. To iskustvo omogućava virtuelnom posetiocu da zaroni u svet čuvene Mona Lize, da gleda kako se pomera i da posmatra detalje na slici.

Ponuđen je i video snimak jutjubera Florijana Buloa, sa zvucima koji deluju umirujuće uz virtuelnu šetnju po muzeju.

Popularan podkast po nazivom „Kada slika priča priču o Leonardu“ nudi otkrivanje pet slika o Da Vinčiju.

Luvr je od 2009. godine pojačao prisustvo na društvenim mrežama. Zahvaljući 14 naloga na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i drugim aplikacijama, muzej prati 7,9 miliona pretplatnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari