Posetioci iz kočija gledaju kako je izgledala Niška tvrđava u 19. veku 1Foto Z. Miladinović/Danas

Posetioci Niške tvrđave mogu iz kočija videti kako je ona izgledala u 19. veku.

Oni mogu osetiti duh prošlog vremena zahvaljujući digitalnoj aplikaciji pod nazivom „Virtuelna Tvrđava 19. veka“, koja predstavlja njen 3D prikaz, i virtuelnim naočarima, koji su im besplatno dostupni u prostorijama Turističke organizacije Niš, na samom ulazu u Tvrđavu.

Autor “Virtualne Tvrđave” je Vladan Trkulja koji je aplikaciju ponudio TON-u, a taj digitalni proizvod razvila kompanija Sanatec7.

Trkulja je osmislio aplikaciju 2018. godine, kao student završne godine niškog Elektronskog fakulteta.

“Ideja je došla iz ljubavi prema istoriji i prema Nišu. Bio je to poslednji ispit na fakultetu, odnosno diplomski rad, i sebi sam tada zadao taj veliki cilj”, rekao je Trkulja novinarima.

On je kazao da mu je u prikupljanju svih potrebnih podataka o Tvrđavi, koje nije bilo lako naći, značajno pomogao Zavod za zaštitu spomenika u Nišu.

Ipak, pošto su Turci pri odlasku iz Srbije odneli dobar deo zapisa o Tvrđavi, bio je prinuđen da sam rekonstruiše deo njenog prostora, oslanjajući se pre svega na arhitekturu tog vremena.

On je ocenio da su moderne tehnologije, te digitalni zapisi odličan način da se očuva bogato kulturno- istorijsko nasleđe Srbije.

Turci su ovakvu nišku Tvrđavu, koja se prostire na 22 hektara, sagradili u 18. veku, a napustili je pre 140 godina, kada je Niš oslobođen.

Ona spada među najočuvanija utvrđenja tog tipa u Srbiji i na Balkanskom poluostrvu.

Turska tvrđava izgrađena je na ostacima antičkog i srednjovekovnog utvrđenja.

Ona u kontinuitetu postoji oko dva milenijuma, o čemu svedoče brojni arheološki nalazi.

Unutar njenih bedema postoje vredni objekti iz različitih istorijskih perioda.

Severno od severnog zida, na Gradskom polju, nalazi se Palata sa oktagonom, za koju neki arheolozi veruju da je pripadala caru Konstantinu Velikom, rodonačelniku hrišćanstva kao legalne religije.

Oni, takođe, smatraju da je Konstantin rođen unutar ili na obodu Tvrđave, pošto je njegov otac bio vojni oficir.

Tvrđava u Nišu je zaštićena zakonom 1948. godine, a odlukom Skupštine Srbije, u aprilu 1979. proglašena je kulturnim dobrom od velikog značaja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari