Postoji prostor da se kvalitet unapredi 1

Povodom nezadovoljstva JP Službeni glasnik i Udruženja profesionalnih izdavača Srbije sadašnjim konceptom i programom Beogradskog sajam knjiga, koji traže da se on ponovo postane kulturna, a ne komercijalna manifestacija, danas su se oglasili Udruženje izdavača i knjižara Srbije i Vulkan izdavaštvo.

Udruženje izdavača i knjižara Srbije, u kome je većina domaćih izdavačkih kuća, saopštilo je da je „koncept Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu veoma dobar, o čemu svedoči duga tradicija i mnoge činjenice – broj posetilaca, koji je iz godine u godinu konstantan i blizu 200.000, sve više mladih koji dolaze na Sajam knjiga, kao i broj izlagača, akreditovanih novinara, gostiju iz inostranstva i različitih institucija“.

„Beogradski sajam knjiga je tokom godina stekao veliki međunarodni ugled i sa razlogom se smatra jednim od najboljih sajmova knjiga u Evropi, odmah iza sajmova u Frankfurtu i Bolonji. Osim izlagača i posetilaca, na Sajmu su veoma prisutni i autori iz Srbije i inostranstva, koji na štandovima matičnih izdavačkih kuća predstavljaju svoja dela, komuniciraju sa čitaocima i na pravi način doprinose popularizaciji čitanja. Sigurno je da postoji prostor da se unapredi kvalitet Sajma knjiga, a da bi se to desilo, smatramo da bi izdavači preko svog reprezentativnog udru`enja morali da imaju predstavnika u Odboru Beogradskog sajma knjiga, što je i bio slučaj do 2016. godine. Na taj način komunikacija sa izdavačima bi bila bolja, programski sadržaji još bogatiji i sve bi ovo dodatno izdvojilo Sajam knjiga kao jednu od najvećih kulturnih manifestacija u regionu“, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

U Vulkan izdavaštvu, koje je „osetilo potrebu da javno iskaže svoje stavove na temu koja je prethodnih dana uzdrmala domaće medije i književne krugove“, podsećaju da je „Beogradski sajam knjiga najveća smotra pisane reči, otvorena manifestacija namenjena čitaocima iz celog regiona, a ne samo manifestacija na kojoj se kupuju i prodaju prava ili razmenjuju poslovni kontakti“.

„Svi strani pisci koji su ikada gostovali na Beogradskom sajmu knjiga neskriveno iskazuju svoje oduševljenje energijom, brojem posetilaca i veličinom te manifestacije. Ne treba zaboraviti činjenicu da svaka knjiga koja je ikada objavljena predstavlja tekovinu kulture svoga doba, a čitaoci danas, više nego ikada pre, imaju mogućnost da odaberu i čitaju najrazličitije knjige svetskih i domaćih pisaca. Svaka izdavačka kuća nastupa na tržištu i u obavezi je da odgovori na zahteve tržišta sa jedne strane, ali i da podigne kriterijume kvaliteta posebno kreiranim izdanjima sa druge strane. Naša kuća kontinuirano radi na kapitalnim projektima od kulturnog značaja, u čijoj izradi učestvuje impozantan broj najeminentnijih stručnjaka iz zemlje i regiona, a to je moguće realizovati samo ulaganjem velikog dela profita ostvarenog u tržišnoj utakmici“, kažu u Vulkanu, koji navodi i da više od 65.000 prodatih knjiga na njihovom štandu govori „u prilog činjenici koliko se zapravo čita u našoj zemlji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari