"Poštovana i draga publiko": Šta su glumci poručili u Proglasu posle predstave u Ateljeu 212? 1Foto: Screenshoot Facebook

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući sinoć na TV Prva opservirao je na sebi svojstven način reči glumca Nikole Koje, a u Beogradskom dramskom pozorištu, takođe sinoć, pre izvođenja predstave, glumac Aleksandar Radojčić je stajao zajedno sa svojim kolegama na sceni čitajući Proglas, koji su zajedno napisali Glumačka organizacija Srbije i Udruženje dramskih umetnika Srbije u okviru akcije “Odbrana glumaca”.

Proglas su sačinili zbog medijske hajke na njihove kolege, kao i ceo esnaf.

Prvi put, ovaj  Proglas pročitan je  sa scene Ateljea 212.

Stojeći uz svoje kolege pročitala  ga je glumica Jelena Stupljanin.

Evo šta glumci ovim Proglasom poručuju:

Poštovana i draga publiko,

Poslednjih dana naše kolege su na različite načine javno označene kao meta o kojima se šire laži, uvrede i klevete. Počelo je od ponude da napuste svoju zemlju i da glume „negde drugde“, preko neistinitih izveštaja o „ogromnim“ glumačkim honorarima za TV serije, do toga da smo nazvani i ŠLJAMOM u Narodnoj Skupštini. Zašto? Zbog učešća mnogih od nas na mirnim protestima PROTIV NASILJA. Zahuktava se prava hajka, koja nema pandana u istoriji Srpskog pozorišta, filma i televizije, a to su mesta gde mi svojim radom ostvarujemo svoje plate i honorare i gde nema podele na glumce u odnosu na njihova različita mišljenja. To su jedina mesta gde se snage odmeravaju talentom, umećem i kreacijom i gde vi, kao publika, imate odlučujuću reč. Glumački esnaf najoštrije osuđuje ovaj vid nasilja nad našim kolegama i nad našom profesijom. Smatramo da je ovo što se dešava u medijskom prostoru opasna pretnja, koja može imati ozbiljne posledice. Humanisti sveta su definisali da je razlog postojanja države zaštita ljudskih prava. Očekujemo od države da zaštiti naša. Potpisnici ovog proglasa su Glumačka organizacija Srbije i Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Hvala što ste nas saslušali, a sada uživajte u predstavi.“

Ovaj Proglas, možda ne bi bilo loše da pročita i predsednik Aleksandar Vučić, kao i svi oni, koji su prethodni mesec  napadali glumce uz podsećenje da se to dešavalo i ranije od kad je aktuelna vlast na čelu države.

Dakle, napadi na glumce počeli su izjavama pevačice Jelene Karleuše protiv glumaca koji igraju u Telekomovim serijama, dok istovremeno protestuju protiv nasilja.

Ona im je poručila da ne treba da igraju u serijama i filmovima koje finansira država, ukoliko će da protestuju protiv predsednika Aleksandra Vučića.

Ove izjave podgrejao je visoki funkcioner SNS Darko Glišić, poručujući glumcima da idu u neku drugu državu da žive ako im se ne sviđa režim, da bi se napadi zahuktali u Skupštini Srbije.

Poslanik iz redova naprednjaka Nebojša Bakarec objavio je navodne honorare koje su glumci dobili za uloge u Telekomovim serijama.

Potom su usledile uvrede koje je iznela Nataša Jovanović, nazivajući glumce šljamom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari