Posveta Bošku Tokinu i avangardistima 1

Novi film legendarnog reditelja Slobodana Šijana „Budi Bog s nama“, svojevrsni „vremeplov“ u doba Boška Tokina (1894-1953), pisca, prevodioca, prvog srpskog filmskog kritičara i začetnika avangarde Srbiji, predstavljen je danas na konferenciji za novinare u dvorcu Dunđerski u Bečeju, gde se nastavlja njegovo snimanje.

Deo ove uzbudljive filmske priče, koja osvetljava jednu od najznačajnijih epoha u istoriji naše umetnosti, kulture ali i društva, kako je izjavio Šijan, snimljen je tokom prošle godine, a u Bečeju i u dvorcu Dunđerski biće snimljene neke od najvažnijih scena.

„Budi Bog s nama“ radi se u koprodukciji čak osam zemalja, glavnu ulogu, Boška Tokina, igra Miloš Biković, koji je u ovaj projekat, kako je najavio, „ušao“ i kao koproducent, a u glumačkoj ekipi su i Sloboda Boba Mićalović (ona ce oživeti lik Zore, Tokinove prijateljice i mecene), Nebojša Dugalić, Milutin Milošević…

– Tokin je bio sledbenik i potpisnik avangardnog pokreta zenitizam i jedan od prvih urednika časopisa Zenit, čija je stogodišnjica obeležena ove godine. Ali, kao i drugi naši avangardisti ostao je zaboravljen, a ako pitate bilo koju kustoskinju iz Muzeja savremene umetnosti reći će vam da strane kritičare i danas zanimaju samo taj pokret i naši zenitisti. Ali, ovaj film nije Tokinova biografija, već jedna fantazija o tom vremenu – istakao je Šijan.

Projekat „Budi Bog s nama“ juče su predstavili i Biljana Maksić, koja je zajedno sa Šijanom napisala scenario, kostimograf Boris Čakširan, producent kuće Gargantua Films Marko Paljić, a u ime Opštine Bečej Jovana Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari