Posveta čoveku u obezljuđenom vremenu 1Uzice_Foto Nenad Kovacevic

Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda, na kome će publika videti sedam predstava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, počeće 1. novembra u Narodnom pozorištu Užice i trajaće do 7. novembra. Biće to drugi Festival u ovoj godini, pošto je njegovo 25. izdanje, zbog nepovoljne epidemijske situacije, prošle godine bilo odloženo i priređeno u junu 2021. Na toj smotri, koja se organizuje 26. put, izvodi se, po oceni selektora, sedam najboljih predstava iz prošlogodišnje produkcije u regionu, bez obzira na poreklo autora i pozorišni žanr.

Takmičarski program, čiji moto je Pričaj mi o nežnosti, počeće gostovanjem BNP iz Zenice i izvođenjem komada Sedam strahova (Selvedin Avdić / Selma Spahić), dok će naredne večeri publika gledati ansambl beogradskog JDP i komad Pučina (Branislav Nušić / Egon Savin). Umesto HNK Zagreb i komada Znaš ti tko sam ja, čiji ansambl je otkazao gostovanje zbog, kako je objašnjeno, nepovoljnih epidemijskih prilika u Hrvatskoj i Srbiji, u selekciju je uvršćena predstava pozorišta Promena iz Novog Sada – Tri zime Tene Štivičić, u režiji Jasne Đuričić, koja je na programu 3. novembra.
CNP iz Podgorice, naredne večeri igraće Đokondu (Viktor Lodat / Dušanka Belada), a potom će beogradski Atelje 212 gostovati sa komadom 64 (Tena Štivičić / Alisa Stojanović). NP Pirot igraće Strah, jedna topla ljudska priča, autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice, što će biti prilika za podsećanje na pokojnog reditelja, koji je sa svojim predstavama rado gostovao na užikom festivalu i na njemu bio nagrađivan. Poslednje večeri publika će gledati Zelenu čoju Montenegra (Momo Kapor i Zuko DŽumhur / Nikita Milivojević), kooprodukciju Beogradskog dramskog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i Festivala Grad teatar Budva.
Repertoar su odabrali Bojan Munjin – pozorišni kritičar i novinar iz Zagreba, i Zoran Stamatović – direktor Festivala i NP Užice. Publika će, kaže Munjin, gledati „predstave različitog tematskog i estetskog prosedea, u kojima ima dovoljno razloga da verujemo u to da svetlo topline i empatičnosti može biti jače od tamne senke vremena u kojem živimo“, dodajući da „treba da pričamo o nežnosti uvek i svuda. I među svojima, i u društvu, i na robiji. Živimo u tupim i grubim vremenima, u obezljuđenom dobu i danas, nakon svega, za nežnost je krajnje vreme“. Istakavši da, osim namere da podeli sa publikom probleme sveta u kome živimo, Munjin je dodao da je ta manifestacija nastojala da „ljudima pruži nadu“ i da je to pozorišna smotra „dobrih priča o čoveku našeg vremena, dobrih glumaca i dobrih teatara“. U regionu, zbog pandemije, ocenio je, nije bilo velike pozorišne produkcije, osim u Srbiji, posebno u beogradskim pozorištima, i istakao da je, sa Stamatovićem, pogledao više od 70 predstava uživo ili njihovih snimaka.
Zoran Stamatović je objasnio da će, zbog protivepidemijskih mera, u pozorišnoj sali biti skoro upola manje gledalaca, a potom potvrdio da su sve ulaznice, za samo par sati i pre objavljivana selekcije, bile rasprodate. „To je plebiscitarna podrška NP Užice i Festivalu i na tome se zahvaljujemo užičkoj publici“, kaže Stamatović, objašnjavajući da je, zbog epidemijske situacije, bilo neizvesnosti o održavanju te smotre. „Verujem da teatar, između ostalog, ima ulogu da, zajedno sa stvaraocima i publikom, plovi sreću i za sebe i za druge. Ovo je naš poziv da pratimo tu sreću. Namera nam je da podržimo činjenicu da su bitni faktori imuniteta, tako često pominjane reči u ovom vremenu, naše mentalno i duhovno stanje, a ne samo medicinske terapije. Mi nudimo ono što možemo, a to je umetnički doživljaj sa scene“, kaže Stamatović ocenjujući da su „užički teatar i veći deo Užičana odlučili da se bore za normalnu svakodnevicu“.
Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica i predsednica Saveta Festivala, navela je da će Grad i dalje podržavati tu manifestaciju, za koji je rekla da opstaje uprkos teškom vremenu. „Radujemo se dolasku pozorišnih umetnika i verujem da gostoljubivost Užičana neće izostati“, rekla je gradonačelnica.

Prateći program

U holu NP Užice, 1. novembra od 19 sati, publika moći da pogleda izložbu fotografija Radovana Baje Vujovića, 2. novembra u Narodnoj bibloteci, i postavku Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću, čije autorke su Ružica Marjanović, Milena Stričić, Gordana Danilović, Snežana Cvetković i LJiljana Smiljanić. Knjiga Odigravanje priče. Političko pozorište Dušana Kovačevića sarajevskog pisca Nenada Veličkovića biće predstavljena 3. novembra u NB od 18 sati. Narednog dana, u istom prostoru i u isto vreme, najavljena je promocija knjiga Put do pozorišta Nebojše Bradića i Rečnik izvođenja i savremenog pozorišta Patrisa Pavisa. U petak, 5. novembra, najavljeno je predstavlnaje knjige Kapetanov (K)raj Aleksandra Lala Milosavljevića. U subotu, 6. novembra, od 18 sati na Maloj sceni NP Užice, održaće se tribina Poetika Igora Vuka Torbice, na kojoj će govoriti Alisa Stojanović, Hana Selimović, Bojan Munjin, Radivoje Dinulović i Aleksandar Radulović.

Nagrade, žiri, razgovori o predstavama

Vida Ognjenović – rediteljka i književnica i prof. dr Radivoje Dinulović – arhitekta i scenograf iz Beograda, Edvin Liverić – glumac, reditelj, direktor HKD Rijeka, Maja Mrđenović – pozorišna kritičarka iz Podgorice i Dario Harjaček – reditelj iz Zagreba, dodeliće devet festivalskih nagrada koje nose naziv Ardalion. Predstave će svake večeri nakon njihovog izvođenja ocenjivati i publika i to ocenama od jedan do pet, a organozivaće se i razgovori o predstavama u holu NP Užice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari