Potpisan Protokol o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski” 1Biljana Rakočević, NBS

U Narodnoj biblioteci Srbije danas je svečano potpisan Protokol o saradnji između ove institucije i Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski” iz Novog Sada. Protokol su potpisali direktori institucija, književnici Vladimir Pištalo u ime Narodne biblioteke Srbije i Nenad Šaponja u ime Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”.

Ovim Protokolom stvorene su osnove za zajedničku realizaciju domaćih i inostranih umetničkih, naučnih, izdavačkih, manifestacionih i drugih projekata i programa iz oblasti umetnosti i kulture, projekata iz izdavačke delatnosti, kao i za međusobnu podršku u promotivnim aktivnostima.

“Nema ništa prirodnjije nego da sarađuju dve krovne institucije kulture”, izjavio je Vladimir Pištalo, direktor NBS, a Nenad Šaponja je naglasio da će ove dve institucije, ako se za to ukaže mogućnost, pripremati i kao suorganizatori određene programe, a međusobno se pomagati u realizaciji projekata s internacionalnim predznakom koje ove dve institucije realizuju samostalno, i to, naravno, u meri u kojoj to omogućava osnovna delatnost jedne ili druge institucije.

“Naša prva saradnja će biti realizovana već ove godine, a radi se o velikom koncertu posvećenom srpskom i jugoslovenskom književniku Vladanu Desnici. Taj izuzetno zanimljiv projekat organizuje NBS. Premijerno će na jesen biti izvedene piščeve kompozicije pisane za klavir, violinu i glas. Dakle, publika će biti u prilici da otkrije Desničino manje poznato polje delatnosti, kao i da se prisete najznačajnijih trenutaka iz njegovog života i stvaralaštva, jer će uz koncert biti prezentovana i izložba Vladan Desnica (1905–1967) koju je priredila Biblioteka Grada Beograda.

Sve to će, zahvaljujući ovoj saradnji sa NBS, moći da vidi i publika u Novom Sadu jer će Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski” organizovati taj program na svečanosti povodom dodele Godišnjih nagrada naše institucije, koju priređujemo u holu Vlade AP Vojvodine, u decembru mesecu.”, izjavio je Nenad Šaponja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari