Potrebni su pisci koji se bore protiv nepravde 1Foto: EPA-EFE/ ARMANDO BABANI

U Frankfrtu je u utorak uveče svečano otvoren 71. najveći sajam knjiga na svetu.

Mnogi ga proglašavaju jubilarnim 70. jer je osnovan 1949, ali domaćini računaju i prvo sajamsko okupljanje koje označilo novi početak za nemačke pisce, izdavače i čitaoce posle završetka Drugog svetskog rata. Ove godine Norveška je zemlja počasni gost Sajma koji je okupio, prema zvaničnim podacima, 7.450 izdavača iz 104 zemlje i regiona širom planete.

Jedna od glavnih tema Sajma je audio knjiga, kojoj je, zbog činjenice da „zvuk postaje jedan od najbrže rastućih segmenata medijske industrije u svetu“, posvećen prostor od 600 kvadratnih metara.

Pre svečanog otvaranja održana je uvodna konferencija za novinare kojoj je, kao specijalni gost iznenađenja, prisustvovala poljska književnica Olga Tokarčuk, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2018. godinu. Ona je ukazala na političku odgovornost koju pisci imaju.

Jirgen Bos, dirketor Frankfurtskog sajma knjiga, rekao je da je na „industriji knige i medija odgovornost da analizira, procenjuje i kritički preispituje promenu paradigme koja definiše 21. vek“.

– Međunarodna izdavačka industrija predstavlja raznolikost perspektiva i mišljenja, koja se mora zaštititi. Potrebni su nam autori koji ukazuju i bore se protiv nepravde, pružaju otpor i rizikuju. Potrebni su nam izdavači koji se bave ovakvim sadržajem i pronalaze odgovarajuće formate za njega – izdavači posvećeni kvalitetu, tačnosti i verodostojnosti – poručio je Bos.

Pokrovitelj norveškog predstavljanja u Frankfurtu kao zemlje počasnog gosta je supruga norveškog prestolonaslednika princeza Mete Marit.

Kao glavne teme norveškog gostovanja najavljeni su kulturno blago, sloboda izražavanja i njena održivost. Na Sajmu učestvuje više od 100 norveških pisaca, a 217 nemačkih izdavača od prošle jeseni do kraja 2019. trebalo bi da objavi na nemačkom oko 500 naslova norveške književnosti u prevodu i knjiga o Norveškoj.

Frankfurtski sajam organizovao je i izložbu „Knjige o Norveškoj“ na kojoj je predstavljeno više od 650 naslova iz 30 zemalja.

Tribinski program imaće međunarodni karakter i biće posvećen zaštiti planete Zemlje i očuvanju prirodnih resursa u okviru glavne teme „Antropocen – poslednje doba?“

Prema tradiciji, prvih nekoliko dana Frankfurtskog sajma namenjeno je samo profesionalcima iz sveta knjige, dok je za publiku predviđen vikend. Po prvi put u okviru Bukfesta u Frankfurtu 19. oktobra okupiće se nagrađivani pisci iz celog sveta, među kojima će biti i ovogodišnja dobitnica Bukerove nagrade, kanadska spisateljica Margaret Atvud. U okviru Bukfesta najavljeno je 50 književnih događaja u centru grada i 30-ak na samom Sajmu, a kao učesnici, između ostalih, najavljeni su Ju Nesbe, Elif Šafak, Maja Lunde… Sajam u Frankfurtu završava se 20. oktobra kada bi trebalo da bude otvoren 64. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.

Izdavači iz Srbije

Na zvaničnoj listi učesnika Sajma u Frankfurtu ima više izlagača iz Srbije: Privredna komora Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Prava i prevodi, Akademska misao, Agora, Bibliteka grada Beograda, Kreativni centar, Matica srpska, Pčelica, Službeni glasnik, Srpska književna zadruga, IPC medija. Tu je i „Svetigora“, izdavačka kuća Mitropolije crnogorsko-primorske, koja se vodi kao izdavač SPC. Ministarstvo kulture najavilo je da će na svom štandu izložiti „značajna izdanja domaćih izdavača i prevode dela srpskih pisaca na strane jezike“, a prvi put poseban prostor biće dat srpskom savremenom alternativnom strpu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari