Povodom 100 godina od rođenja Mire Trailović: I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom 1

Povodom 100 godina od rođenja Mire Trailović, osnivačice Bitef teatra i Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala – BITEFA, u podne 22. januara, kod “Bitefa”, na skveru koji nosi ime ove naše čuvene pozorišne rediteljke i menadžerke u kulturi biće otvorena multimedijalna instalacija prema konceptu tri autorke – Jelene Stojanović, Vesne Bogunović i Jelene Bogavac.

Kroz fotografije i audio zapise savremenika Mire Trailović, prijatelja i bliskih saradnika publika će moći da se podseti ili sazna o ljudima i događajima kojima su obeleženi i ukršteni njihovi životi sa Mirinim.

Organizatori događaja zainteresovanu publiku ljubazno mole da ponesu mobilne telefone i slušalice.

Među sagovornicima i sagovornicama su Olga Milićević Nikolić, Borka Pavićević, Jelisaveta Seka Sablić, Vera Čukić, Vera Konjović, Todor Lalicki, Petar Marić, Mila Caci Mihailović, Aleksandar Saša Gruden, Vladimir Vlada Tekić, Novica Nikić, Mila Stanojević Byford, Ljubomir Simović, Dejan Čavić, Nada Sanader, Milena Dragićević Šešić, Bojana Andrić, Mirjana Radošević, Branka Krilović, Svetozar Cvetković, Feđa Stojanović, Ivana Vujić, Aleksandra Ilić, Sunčica Milosavljević, Gorica Mojović, Leila Ruždić Trifunović, Dobrila Stojnić, Roberto Ćuli.

Na otvaranju Bitef teatra, 3. marta 1989. godine Mira Trailović, je rekla: ”Umetnost počinje tamo gde se slože neke tajanstvene i nepoznate sile unutar čoveka i epohe. Srećna sam što će Beograđani imati šansu i još jedno mesto gde će umetnici i gledaoci pokušavati da tu tajnu života katkada dotaknu”

Podsetivši na ove njene reči, autorke multimedijalne instalacije, podsetile su i na vreme u kome je Mira Trailović stvorila Bitef teatar i objasnile strukturu postavke povodom stogodišnjice rođenja rediteljke.

“U specifičnim okolnostima 60ih, periodu hladnog rata, u vremenu političkog i kulturno-umetničkog otvaranja Jugoslavije, hrabro, lucidno i vizionarski je gradila porodicu Atelje 212, Beogradski internacionalni teatarski festival – BITEF, dovela je Teatar nacija u Beograd, čiji je umetnički direktor bila 1983. godine i na temeljima svetskih dimenzija ta dva antiimperijalistička, antifašistička i antiburžoaska festivala iznedrila je Bitefov teatar u Beogradu 1989. godine

Na njena dostignuća poput pomenutih, hteli smo da podsetimo kroz citate i fotografije, a možda ponajbliže kroz svedočanstva njenih savremenika.

U delu postavke sa ovim svedočanstvima preuzeli smo segment događaja koji se odigrao 3. marta 2019, godine pod imenom: I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom a povodom trideset godina postojanja Mirinog pozorišta – teatra otvorenih vrata za umetnike i uticaje iz različitih delova sveta.

Povodom 100 godina od rođenja Mire Trailović: I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom 2
Jovan Ćirilov i Mira Trailović : Istorijski arhiv Beograda

Ovaj deo čine sećanja – audio zapisi 28-oro ljudi, njenih savremenika, prijatelja i bliskih saradnika u kojima se osvrću na ljude, događaje i predstave koji su obeležili i ukrstili njihove živote sa Mirinim.

Povodom 100 godina od rođenja Mire Trailović: I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom 3
Foto : bitef teatar

Iako svako od njih može da bude predmet zasebne postavke sa bogatom biografijom, ovom prilikom ih navodimo kao neprocenjive svedoke života i rada Mire Trailović. Neki od njih nisu više sa nama, već ponovo sa Mirom”, navode autorke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari