Povodom Dana sećanja na 17. mart 2004. - Specijalna projekcija filma “Mrak” 1Foto: Kiril Prodanov

Povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. – pogrom na Kosovu i Metohiji, u četvrtak 17.marta u 20.30 sati biće održana specijalna projekcija filma “Mrak” u Cineplexxu Galerija Beograd – Sala Imax.

Radnja filma „Mrak“, u režiji Dušana Milića, inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, i obrađuje potresnu životnu priču ispričanu kroz vizuru devojčice Milice koja sa majkom i dedom živi u planinskim delovima Kosova.

Na nedavno završenom 50. FEST-u, film Mrak“ osvojio je dve prestižne nagrade – nagradu „Nebojša Đukelić“ koju dodeljuje žiri kritičara i plaketu Jugoslovenske kinoteke, koja je pripala sve popularnijoj danskoj glumici srpskog porekla Danici Ćurčić, koja tumači glavnu žensku ulogu u filmu, .

Film„Mrak“ je srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčka koprodukcija u kojoj glavne uloge imaju Danica Ćurčić i Slavko Štimac. Ostale role poverene su Mioni Ilov, Flaviu Parenti, Ivanu Zerbinati, Nikoli Kent, Darrenu Pettie, Nikoli Rakočević, Slaviši Čurović, Slađani Bukejlović.

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Yanis Chalkiadakis i kompozitor Kristian Eidnes Andersen.

Iste večeri, film “Mrak” imaće specijalnu projekciju u Domu kulture u Gračanici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari