Povodom ekskluzivne premijere u Beogradskom dramskom pozorištu Jug Radivojević za Danas: Režija Franka Kastorfa je istorijski događaj za čitav naš teatar 1Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

-Premijera „Božanstvene komedije“ u Beogradskom dramskom pozorištu 29. oktobra, u režiji Franka Kastorfa, najvećeg reditelja u Evropi koji stalno sarađuje sa Denićem, je istorijski događaj za ovu scenu i čitav naš teatar, a ekskluzivna je i po tome što on u svojoj višedecenijskoj karijeri prvi put režira u jugoističnoj Evropi – kaže za Danas Jug Radivojević, upravnik BDP.

Trenutno, Kastorf i naš evropski priznat scenograf Aleksandar Denić, čija se izložba „Dekade“ otvara večeras u bioskopu Balkan angažovani su u Beogradskom dramskom pozorištu, gde od juna, kada su započele prve probe (u kontinuitetu su nastavljene 5. septembra), postavljaju Dantovu „Božanstvenu komediju“ koja će, kako kaže Jug Radivojević, upravnik ove kuće, premijerno biti izvedena na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“.

– Kastorf je reditelj epskog zamaha, njegove predstave i opere traju od četiri do sedam sati, pa će tako biti i sa „Božanstvenoim komedijom“ na našoj sceni, koja trajati četiri, možda i pet sati. Njegova režija u Beogradskom dramskom je istorijski događaj za ovu scenu, ali i za čitav naš teatar, jer je Kastorf zaista najveći živi pozorišni reditelj u Evropi po oceni stručne javnosti, nagradama koje je dobio i svemu onome što je uradio u karijeri. Kao umetnički direktor dvadeset pet godina vodio je berlinski teatar Volksbine, i u tom periodu to je bilo najbolje pozorište u svetu. Režija Kastorfa u Beogradu ekskluzivna je i po tome što on prvi put radi van nemačkog i francuskog govornog područja, i ovaj angažman u BDP je njegov „debi“ na sceni jugoistične Evrope – ističe Radivojević za Danas.

Povodom ekskluzivne premijere u Beogradskom dramskom pozorištu Jug Radivojević za Danas: Režija Franka Kastorfa je istorijski događaj za čitav naš teatar 2
Plakat, Foto: Dragana Udovičić

U glumačkoj podeli „Božanstvene komedije“ su Aleksandar Jovanović, Aleksandar Radojičić, Bojana Stojković, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Vasić, Nataša Marković.

Dantovo delo preveo je Dragan Mraović, a „mešovitu“ autorsku ekipu predstave, pored scenografa Aleksandra Denića, čine i kostimografkinja Adriana Braga Perecki (asistentkinje su Milena Čvorović, Smiljka Babić, Milana Šarić), kompozitor Vilijam Minke, dizajner video radova i kamere Andreas Dajnert. dizajner svetla Lotar Baumgarte, dok je za scenski govor zadužen Radovan Knežević.

Umetnički direktor produkcije je Sebastijan Klink, a izvršna producentkinja „Božanstvene komedije“ je sanja Beštić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari