Premijera Božanstvene komedije: Komad koji se radi jednom u životu 1Božastvena komedija, foto Dragana Udovičić/BDP

„Božanstvena komedija“ Dantea Aligierija, u režiji nemačkog reditelja Franka Kastorfa, premijerno je održana sinoć na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta. Sala je bila prepuna, a publika je glumce na kraju izvođenja pozdravila burnim aplauzom, piše N1.

Predstava je trajala 270 minuta sa pauzom, a uloge su tumačili Aleksandru Medi Jovanoviću, Aleksandru Radojičiću, Bojani Stojković, Dunji Stojanović, Jani Milosavljević, Marku Gveru, Milanu Zariću, Mileni Vasić i Nataši Marković.
Repriza je zakazana za večeras, 30. oktobra, a nova izvođenja su 28. i 29. novembra, kao i na otvaranju festivala Ruta 1. decembra u BDP.

I uoči predstave glumci i ekipa su najavljivali da če ovaj komad biti nešto što do sada nije viđeno u domačim pozorištima, da je to projekat koji se radi jendom u životu, kao i da je Beograd dolaskom svetskih umetnika da rade na našoj sceni postao – svet.

Premijera Božanstvene komedije: Komad koji se radi jednom u životu 2
Božanstvena komedija, foto: Dragana Udovičić/BDP

„Najkraći sadržaj ‘Božanstvene komedije’ je sledeći: na dan jubileja, dok papa Bonifacije svima pokazuje svoju moć i dok se hrišćani okupljaju oko njega, Dante luta po mračnoj šumi. Spasava ga Vergilije koji ga vodi da razgleda pakao i čistilište, a posle toga se sa Beatričom penje u raj i dopire do lica božjeg. Alegorijski, Dante je duša, Vergilije – razum, Beatriče – milost, ljubav. Cela ‘Božanstvena komedija’ je podeljena u tri dela: Pakao, Raj i Čistilište, sa po trideset tri pesme, s tim što prvi deo, Pakao ima i uvodnu pesmu, dakle trideset četiri pevanja. Sva tri dela pisana u tercinima u poslednjem stihu imaju reč ‘zvezda’ da bi podsetili na jedini pravi cilj, na težnu ka svetu svetlosti. Danteova poetska duša pronašla je način da izrazi sva osećanja, sve prirodne pojave, sve žudnje duha. On je pesnik drame i lirskog načina kazivanja, pesnik komičnog iskaza i realizma, pesnik osećanja i neizrecivih pojmova. (…) U ovom delu pesnik silazi u tamu ljudskog greha i stiže do svetlosti i oslobđenja od njega, a na svome putu kroz tri zagrobna carsta on obuhvata nebo i zemlju, vreme i večnost, božansko i ljudsko. To je traganje ljudske duše za aplolutnom srećom, slobodom, mirom i konačnim prosvetljenjem“, navodi BDP iz predgovora „Božanstvenoj komediji“ Dragana Mraovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari