Povratak zemlji kao iskonskom spomeniku sveta 1Foto: Promo

„Neo neolit odnosno, novo novo kameno doba je zbirka radova slobodnog izraza nastalih istraživanjem tehnika zanatskog dela, njihovom obnovom i održavanjem u savremenom prostoru. Svrha radova je odgovor na sveukupnu jednodimenzionalnu digitalizaciju života sa svojstvenim narativnim pristupom u svim sferama kulture i društva“.

Tim rečima najavljena je zajednička izložba „Neoneolit“, umetnika Sofije Pašalić i Nemanje Jovanovića, u prostoru art hub-a „Kula“, bivše pivare u Cetinjskoj 15.

Njeno otvaranje najavljeno je za četvrtak 28. april u 20 časova, a postavka se može obići do 8. maja.

„Budućnost je prošlost Neo-neolita. Vremenski ciklus života na zemlji je obišao krug i vratio se na početak. Dani se broje od nule sa sećanjem na pređašnje. Svedočanstva prošlosti koja odjekuju u „novom“ dobu predmet su razmišljanja i pripovedanja“, ukazano je povodom postavke i dodato da su „eksponati „muzeja“ Neo-neolita izmaštana mogućnost našeg daljeg postojanja, povratak zemlji kao iskonskom spomeniku sveta“.

Baveći se konceptom izložbe, organizatori su upitali „da li se prošlost posmatra sa nostalgijom ili se od nje zazire. Šta je preteča vremenu neoneolita, kakva je njegova svakodnevica, šta je uslovilo njegovo razvijanje, koje artefakti nagoveštavaju“. Oni su nagovestili i to da se radovi mogu posmatrati i kao odgovor na narativ neophodnosti i neizbežnosti digitalizacije društva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari