Poznata imena nagrađenih na 65. oktobarskom salonu u Šapcu 1Foto: Uwe Baumann / Bixaby

Na konkurs ovogodišnjeg Oktobarskog salona u Narodnom muzeju u Šapcu, prispelo je 198 radova od 147 autora, a za izložbu je opredeljeno 89 ostvarenja od 76 umetnika. Salon će biti otvoren 20. оktobra i trajaće mesec dana.

U kategoriji slikarstvo za delo Uspomene, koje objedinjuje na formatu zidne slike svu rasutu i dragocenu memorijsku vrstu privrženosti i preispitivanja sveta malih predmeta, nagrađena je Jelena Minić Mrđen.

U kategoriji skulptura za delo Skulptura u kojem se očitava princip objedinjavanja i zapleta u vajarskoj formi, nagrađen je Pavle Radović.

U kategoriji rad na papiru za grafiku Bez naziva, na kojoj se očitava stuktura osetljivog odnosa ka naseđu grafičkog izraza u sitoštampi, nagrađen je David Mlađović.

Dobitnik priznanja Igor Belohlavek je Petar Mošić, za sliku Poljubac, u kojoj se očitava izražajni svet atraktivne senzualne slikarske figuracije ljudskih iskušenja sve prisutniji na njegovom, ali i grupnim izložbama, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Osim navedenih nagrada, Stručno veće Narodnog muzeja u Šapcu, donelo je odluku i o dodeljivanju Otkupne nagrade Dušanu Bujišiću za rad Sigurna kuća XV kao autoru koji nije zastupljen u Likovnoj zbirci muzeja, ali i kao dugogodišnjem izlagaču na Oktobarskim salonima.

“Nagrađena dela 65. oktobarskog salona u Šapcu svedoče o specifičnom odnosu koji autori pružaju iz raznih medija likovne umetnosti. Već odmičući 21. vek, doneo je najrazličitija iskušenja uočljiva u individualnim stvaralačkim sabiranjima”, kaže se u komentaru ovogodišnjeg žirija.

Čine ga Vladislav Šćepanović, redovni profesor zidnog slikartstva na FPU u Beogradu, Goran Čpajak, redovni profesor na smeru primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu i Nikola Šuica, redovni profesor istorije umetnosti na PLU u Beogradu.

“Nadamo se da smo u odabranim delima, inače bogatog izbora ovogodišnjeg Salona, prosudili da se uobliče i pruže izazovi o svojstvima iskušenja nestabilne današnjice, i u raznim vidovima dokazi vrline stvaralčke posvećenosti”, istuču oni.

U saopštenju Narodnog muzeja navodi se da je koncept ovogodišnjeg Salona na otvorenosti, i u smislu mogućnosti da svi zainteresovani umetnici mogu aplicirati na konkurs, s tim što su nagrađivani autori u prethodnih pet godina pozvani da izlažu na Salonu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari