Poznati italijanski pisac Roberto Savijano mogao bi tri godine u zatvor zbog vređanja premijerke 1Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Đorđa Meloni, aktuelna premijerka Italije, tužila je Roberta Savijana, pisca „Gomore, za klevetu zbog njegovih komentara na račun njene migrantske politike.

Danas počinje suđenje italijanskom piscu Robertu Savijanu jer je novu premijerku Italije Đorđu Meloni pre dve godine nazvao „kopiletom“, nakon što je rekla da čamci nevladinih organizacija koji su pokušali da spasu izbeglice treba da budu potopljeni, piše Gardijan, a prenosi Nova.

Meloni, liderka Braće Italije, stranke neofašističkih korena, koja je rekla da zvanični Rim treba da „vrati migrante i potopi čamce koji su ih spasli“, podnela je protiv Savijana krivičnu prijavu za klevetu.

Savijano, koji živi pod policijskom pratnjom i koji se krije od napuljske mafije Kamore, od 2006. godine, nakon što su mu pretili posle objavljivanja njegove knjige „Gomora, suočava se sa kaznom do tri godine zatvora.

Melonina reakcija usledila je nakon što je pisac 2020. godine u političkoj TV emisiji Pjacapulita zamoljen da prokomentariše smrt šestomesečne bebe iz Gvineje nakon brodoloma u centralnom Mediteranu.

Savijano je uključio u svoj komentar i lidera krajnje desničarske stranke Severna liga Matea Salvinija, koji je tada kao ministar unutrašnjih poslova uveo dekret kojim se izriču kazne do 50.000 evra za čamce za spasavanje u vlasništvu nevladinih organizacija koji dovoze ljude u Italiju. Pisac je tada rekao: „Ja samo hoću da poručim Meloni i Salviniju da su kopilad! Kako možete?“.

Poznati italijanski pisac Roberto Savijano mogao bi tri godine u zatvor zbog vređanja premijerke 2
Foto: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI BT

„Dosta mi je da prisustvujem ovom odvratnom Savijanovom profiterstvu“, odgovorila je Meloni nakon piščevog TV nastupa. „Da li je normalno da je ovom dežurnom mrzitelju dozvoljeno da kleveta, bez prava na odgovor, ljude koji nisu prisutni u emisiji? Već sam tražila od svojih advokata da pokrenu sudski postupak protiv njega.”

U prethodnom intervjuu za Gardijan, Savijano, koji je više puta kritikovao postupanje prema migrantima u Italiji, rekao je: „Ako budem osuđen, odgovoriću svojim rečima, ali nikada neću zažaliti što sam izgubio duševni mir, a možda čak i mnogi moji čitaoci, za odbranu onih što nemaju prava na glas”.

Brojna književna udruženja su izrazila podršku Savijanu. Predsednik Međunarodnog PEN-a Burhan Sonmez pozvao je Meloni da odustane od svih krivičnih optužbi za klevetu protiv Savijana i da se pridržava nacionalnih i međunarodnih obaveza Italije da podržava slobodu izražavanja.

„Pozivamo vas da odustanete od slučaja protiv njega i da učinite sve što je u vašoj moći da podržite istraživačko novinarstvo i nezavisne medije“, rekao je Sonmez u otvorenom pismu.

„Savijano nije sam“, dodao je Sonmez. „Mi stojimo uz njega i nastavićemo da vodimo kampanju sve dok sve krivične optužbe za klevetu protiv njega ne budu povučene, a njegovo pravo da na miran način izrazi svoje stavove ne bude potvrđeno jednom zauvek.“

Današnje saslušanje biće održano nakon što je Meloni, u prvom testu migrantske politike svoje vlade, donela kontroverzni plan protiv migranata, koji predviđa odbijanje uglavnom muških punoletnih tražilaca azila spasenih u centralnom Mediteranu za koje italijanske vlasti ne smatraju da su oni kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Izvor: Nova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.