Pozorište lutaka Pinokio proslavilo 45 jubiljej 1

U godini 45. rođendana pozorišta lutaka Pinokio, na svečanoj proslavi ovog jubileja, ruski teatrolog Boris Goldovski predstavio je knjigu “Istorija dramaturgije pozorišta lutaka”.

O knjizi su govorili Zoran Đerić, upravnik SNP-a Novi Sad i Vladimir Lazić, v.d. direktora Pozorišta lutaka Piniokio. Pored istorije dramaturgije evropskog pozorišta lutaka, autor je razotkrio i tri veka istorije ruske dramaturgije pozorišta lutaka. Govoreći o ovoj oblasti teatrologije, Goldovski je otvorio brojna pitanja za dalji razvoj dramaturgije lutkarskog pozorišta.

Pozorište lutaka je svojevrstan pozorišni mikrokosmos u kome se koncentriše i u umanjenom obliku odražava slika čitavog sveta, istakao je Goldovski.

Milena Stojićević, izvršna direktorka Pozorišta lutaka Pinokio, izjavila je da je iskustvo koje je Goldovski preneo kolegama iz Beograda veoma značajno u trenutku kada ovo pozorište proslavlja 45 godina postojanja.

– Svojom poslednjom knjigom “Istorija dramaturgije pozorišta lutaka”, koja je objavljena i na srpskom jeziku, umnogome je doprineo podizanju svesti o značaju te vrste pozorišta, ali nas je ujedno i opomenuo da i mi u Srbiji treba da naučno sagledamo istoriju razvoja domaćeg lutkarstva, koje zahvaljujući Pozorištu lutaka Pinokio postoji već 45 godina – naglasila je Stoijićević.

Značaj nove oblasti istraživanja u teatrologiji bio je prepoznat od strane institucija koje su se odazvale pozivu. Umetničkim školama, dečijim pozorištima, univerzitetu, bibliotekama i muzejima poklonjeni su primerci knjiga sa potpisom autora.

Pozorište lutaka je dodelilo nagrade svojim zaposlenima: Neli Nikolić, LJiljani Živić, Dani Pavlović, Zoranu Mihajloviću i dr, kao i povelje RTS-u, Politici, Večernjim novostima, TV Kopernikusu, Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija i Univerzitetu Džon Nezbit za izuzetnu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari