"Razmatramo anonimna pisma i dojave, ne i bitne stvari": Članica Upravnog odbora SNP-a nakon "rokade" upravnika tog pozorišta 1Foto: Srđan Doroški

Pokrajinska vlada razrešila je dužnosti upravnika Srpskog narodnog pozorišta (SNP) Aleksandra Stankova i za vršioca dužnosti upravnika, na period do godinu dana, imenovala Zorana Đerića, koji je i ranije, do početka prošle godine, bio na tom mestu.

Kako je saopštila Pokrajinska vlada, Stankov je bio upravnik SNP-a od januara 2022. a na tom mestu je nasledio Đerića, kome je tada bio istekao mandat.

Stankov je bio imenovan na mandat od četiri godine, a na konferenciji za novinare koju je održao ove sedmice, on je govorio o planovima ali ne i o mogućoj smeni.

Članica Upravnog odbora SNP-a Nataša Čubrilo je ranije ove sedmice u saopštenju upozorila da se najstariji nacionalni teatar nalazi pred obustavom rada.

„Mi o bitnim pitanjima ne raspravljamo. Mi se u poslednjih godinu dana na sednicama Upravnog odbora bavimo stvarima kojima upravni odbor ne treba da se bavi. Dakle, razmatramo razna anonimna pisma i dojave, gde nijedan prigovor ne dolazi od strane umetnika ili iz umetničkih jedinica“, saopštila je Čubrilo.

Inače, podsetimo se i nedavnog problema da je Upravni odbor Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu doneo je odluku o isplatama autorskih ugovora za balet „Kopelija“ u iznosu od 8,8 miliona dinara, bez prethodne rasprave o visini honorara, saopštio je Sindikat „Nezavisnost“ u SNP-u.

Odluka o „enormnim“ honorarima za autorski tim baleta „Kopelija“ donet je na sednici Upravnog odbora 19. januara 2023, a već narednog dana sindikati su tražili novu sednicu na kojoj bi se preispitala odluka, ali do nje nije došlo.

Dodali su da su usledila upozorenja novom upravniku SNP-a, predsedniku Upravnog odbora, Nadzornom odboru i pokrajinskoj sekretarki za kulturu, da ugovor za balet „Kopelija“ sa autorskim timom iz Mađarske košta enormno mnogo i da ga treba stopirati ili u značajnoj meri finansijski umanjiti.

„Kad na to dodamo da u kući imamo baletskog koreografa koji to može da uradi za svoju platu, a godinama ne radi, jasna je naša reakcija i na osnovu ovoga zatražena je odgovornost i smena direktora UJ baleta SNP-a„, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je usledila serija sastanaka na kojima je naloženo upravniku da razgovara sa stranim koreografom i pokuša da sporazumno raskine ugovor ili značajno umanji iznos za plaćanja.

„Uprkos jasnim smernicama upravniku od strane predsednika UO SNP-a, i obećanjima sindikatima da će to biti učinjeno, do toga nije došlo. Vreme su kupovali više od dva meseca da na kraju ne bi uradili ništa“, navodi se u saopštenju.

Iz sindikata preciziraju i da je vrednost samo autorskih honorara za balet „Kopelija“ 8,8 miliona bruto, od čega koreografskom timu iz Mađarske pripada oko 6,5 miliona.

„To je bez kostima i bez scenografije. Za iznos sredstava koji je opredeljen za ovu premijeru komotno smo mogli napraviti dve baletske premijere. A za balet ‘Kopelija’, koji se inače igra u bivšim zemljama Sovjetskog saveza kao školska predstava, ovo je previše“, ocenili su u sindikatu, koji je zatražio na uvid i ugovore iz baletskih predstava iz predhodnih godina, kako bi se stekla jasnija slika o autorskim honorarima SNP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari