Pravda ipak nadjačala politikanstvo 1Foto: Nenad Kovačević

Slađana Varagić Petrović je nezakonito smenjena sa mesta direktora Kulturnog centra Požega i trebalo bi da bude vraćena na to mesto u roku od osam dana.

To je u utorak odlučio Viši sud u Užicu, presudom koja nije pravosnažna i na koju je moguće uložiti žalbu, nakon što je smenjena direktorka podnela tužbu smatrajući da je odluka Upravnog odbora te ustanove, odnosno lokalne skupštine, koju predvode naprednjaci, bila nezakonita.

– Odluka suda za mene znači ohrabrenje i potvrdu da pravda ipak postoji i da je dostižna. Na neki način, vraćena mi je vera u nezavisnost pravosuđa. Kolikogod su neki procesi i višemesečni pritisci za mene bili mučni, nadala sam se takvoj presudi. Ona jeste prvostepena presuda, jer postoji mogućnost žalbe, ali ona je dokaz da postoje sudije koje svoj posao rade profesionalno, što je posebno značajno u slučajevima kada pojedinac, tražeči svoja prava, tuži državu ili lokalnu samoupravu – rekla je za Danas Slađana Petrović Varagić.

Ugledna i uspešna istoričarka umetnosti bila je direktorka KC Požega od 2009. godine. Kao nestranačka ličnost, u vreme lokalne vlasti koju je predvodila DS, na konkursu za direktora te ustanove izabrana je 2014. godine i njen mandat je trebalo da traje do 2018. godine.

Međutim, od prošle godine, kada su naprednjaci sa koalicionim partnerima preuzeli lokalnu vlast, direktorka, koja je godinam uspešno vodila tu ustanovu, bila je izložena političkim pritiscima i neprimerenim ocenama Milan Božića, naprednjaka i predsednika požeške opštine, koji je u januaru ove godine isposlovao njenu smenu.

Pokušaj smena stranački nepodobne direktorke je dobio obrise nacionalnog skandala u kulturi, pa se Božićevoj nameri usprotivio deo domaće kulturne i šire javnosti, ali i ugledni umetnici, umetnička udruženja, kao i nekoliko hiljada građana koji su peticijom iskazali podršku direktorki. Nije vredela ni reakcija Ministarstva kulture, koje je tada saopštilo da je njena ostavka zatražena na osnovu „krajnje paušalne i nekompetentne ocene njenog rada“.

Božić je javno prozivao Slađanu Varagić Petrović da podnese ostavku jer, kako je navodio, „program KC Požega nije namenjen širokim narodnim masama“, te da je on „kao veterinar posećujući požeška seoska domaćinstva“ utvrdio da „rijaliti programe gleda 99,9 odsto ljudi“, a da direktorka nije doprinela da se taj broj „svede na bar pristojnih 50 odsto“. Osim toga, Božić je ocenio da je „galerija postala stalna postavka apstraktnih slika“, da je potrebno da se ona približi „širokom narodnim masama“ i da bi u njoj trebao da se priređuju „izložbe džempera, narodne radinosti, čarapa, pulovera“.

U pokušaju da zaštiti ustanovu od neistina i političkih napada, ali i da zaštiti lični i profesionalni dignitet, direktorka je odbila da podnese ostavku, nudeći činjenice o uspešnom radu Kulturnog centra, čiji program utvrđuje Umetnički savet, koga čine stručnjaci, a koje godinama podržava Ministarstvo kulture.

Kada su naprednjaci uvideli da politički pritisci nisu efikasni, pribegli su bizarnom razlogu i direktorku smenili krajem januara ove godine, na sednici lokalne skupštine. Kao razlog za razrešenje, Upravni odbor KC Požega je naveo da ta ustanova „nije iskoristila pravo na povraćaj sredstava od plaćenih akciza za nabavljeno lož ulje“, na šta je direktorka uzvratila da to nije zakonska obaveza i da time nije prekršen zakon, jer su sredstva od akciza ostala u republičkom budžetu.

Da je odluka o njenoj smeni bila nezakonita, utvrdio je Viši sud u Užicu, koji je naložio da se ona vrati na staru dužnost i da joj se isplate sudski troškovi. Naravno, troškove neće platiti Božić i njegove stranačke kolege iz sopstvenih džepova ili iz stranačke kase, već će njihov pokušaj „prilagođavanja“ zakona sopstvenoj partiji, morati da plate svi građani Požege, iz opštinske kase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari