Pravi fenomen stripa Alan Ford u zemljama bivše Jugoslavije

Ostavite komentar


    1. Tako je, prevod je bio najmanje 40% stripa. Moja generacija je bila u tinejdžerskom uzrastu kada smo čitali A.Forda, sećam se čak i prve epizode, nije nam bilo baš jasno gde se to sve dešava u Njujorku i kakvi su to likovi ali najmanje smo shvatali ovaj strip kao neku paralelu sa političkim stanjem u tadašnjoj Jugi. Jednostavno, dijalozi su bili smešni, likovi urnebesni, setite se samo Boba Rocka, radnja totalno nadrealna i to je ono što smo obožavali kod Alana Forda. Mislim da se niko nije poistovećivao sa tim likovima ali su nam svima bili dragi, nosili smo strip u školu, čitali ga tamo i kolektivno se smejali do izbezumljenja. Sećam se da mi je jednom nenormalno bilo smešno kako su zvuk neke flaute preveli kao „firuli firula“ i danima sam se smejala samo zbog toga. Nažalost, moj sin nije uspeo da „ukači“ taj humor, danas su generacije drugačije iako bi imali više razloga da se baš oni identifikuju odn. situaciju u kojoj se nalazimo sa onim što se u stripu dešava, ali ništa od toga. Alan Ford za sada ostaje jedno od obeležja samo naše mladosti i to je to.

  1. ….nama klincima se to dopalo u startu jer beše suprotnost DŽems Bondu koji je imao u filmu sve…a mi, u našem filmu,smo bili valjda pogrešno vaspitani da uvek budemo na strani slabih i nemoćnih, što smo uvideli kasno, jer Svi su bolje prošli u životu koji su bili uvek uz one koji su na vrhu? i da treba gaziti i pljačkati siromašne, bolesne, stare…
    Nenad Brixy je svojim tekstovima-balonima učinio besmrtim kako ove junake. tako i naše vreme uz njih …
    a i YU Rock and roll tog vremena…
    Strip se pojavio sedamdesete a klinci iz sela Pivnice u Bačkoj sledeće godine svom rock bendu daju ime Grupa TNT!

  2. Mi sad zivmo u tom stripu – sve sa brojem jedan i „superhikom“ u jednom „superhik broj jedan“ liku koji otima sirotinji i daje „bogatunima“.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.