Praznik filma na Smederevskoj tvrđavi 1Foto: Nenad Živanović/promo 5. DFF

  Projekcijom porodično – političke drame „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“, u režiji Andreasa Drezena, koja je svetsku premijeru doživela na ovogodišnjem Berlinalu, na Smederevskoj tvrđavi sinoć je započeo 5. Dunav Film Festival. Ovogodišnje izdanje DFF svečano je proglasio otvorenim glumac Slobodan Boda Ninković, predsednik žirija koji će odlučivati o najboljim ostvarenjima i dobitnicima […]

 

Projekcijom porodično – političke drame „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“, u režiji Andreasa Drezena, koja je svetsku premijeru doživela na ovogodišnjem Berlinalu, na Smederevskoj tvrđavi sinoć je započeo 5. Dunav Film Festival.

Ovogodišnje izdanje DFF svečano je proglasio otvorenim glumac Slobodan Boda Ninković, predsednik žirija koji će odlučivati o najboljim ostvarenjima i dobitnicima nagrade Dunavska lađa.

Na ceremoniji pre projekcije Drezenovog filma, publici se obratio Igor Stanković, direktor distributerske kuće MegaCom film (MCF) i idejni tvorac ovog festivala.

Povodom malog jubileja, Stanković se osvruo na značaj Dunav Film Festa, ističući da ovo peto izdanje predstavlja „praznik filma i stavlja Smederevo na mapu festivalskih prestonica“.

Prema rečima Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora DFF, takmičarska selekcija svake godine postaje sve kvalitetnija.

U šest festivalskih dana u trci za nagradu „Dunavska lađa“, pored drame „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“, biće prikazano još devet naslova iz podunavskih zemalja, među kojima su filmovi velikih sineasta – „Priča moje žene“ Ildiko Enjedi, „Grad prokletih“ austrijskog oskarovca Štefana Ruzovickog, „Magnetna rezonanca“ Kristijana Munđua…

Tu je i nagrađivana psihološka drama „Stric“, hrvatsko – srpska koprodukcija u režiji debitanata Davida Kapca i Andrije Mardešića koji potpisuju i scenario, sa Predragom Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi.

U glavnom programu su i filmovi „Velká premijera“ Miroslava Krobota, „Slovo“ Beate Parkanove, „AEIOU – Alfabet ljubavi“ Nikolete Krebitz, „Nežno“ Lasla Csuja i Ane Nemes…

Na Smedervskoj tvrđavi će 25. avgusta biti prikazan i film zatvaranja, „Blizu“, mladog belgijskog autora Lukasa Donta, a na Brodu Pristan publiku očekuju filmovi u okviru programa Najbolji iz Evrope, među kojima su i neka od najboljih evropskih ostvarenja iz ove godine, kao što su „Ljudska komedija“ Gzavijea Đanolija, „Prevara“ Arnoa Deplešena, „Zalazak sunca“ Mišela Franka, italijanski film „Latinska Amerika“ braće D’Inočenco…

Selekcija Filmski globus, u Centru za kulturu Smederevo, prikazaće neke od svetskih festivalskih hitove iz ove godine, kao što su „Neka bude jutro“ izraelskog autora Erana Kolirina, „Bergmanovo ostrvo“ Mie Hansen Leve, „Pariz: Ljubavna priča“ Žaka Odijara.

 

 

O najboljim ostvarenjima glavnog programa, pored Slobodana Bode Ninkovića odlučivaće i scenarista Dimitrije Vojnov i glumica Aleksandra Janković.

Kako je istakla zamenica gradonačelnika Smedereva Marija Marković Stavrić, ovaj grad se ponosi što ima manifestaciju kao što je Dunav Film Fest.

„Već pred ulazom u tvrđavu ostala sam bez daha, Smederevo je privilegovano da ima takav festival, koji se pritom održava u jednom potpuno fantastičnom ambijentu“, izjavila je Janković.

U svim selekcijama, program 5. DFF prikazaće 35 filmova, a festival nastavlja i svoju tradiciju prikazivanja novih domaćih serija.

U nedelju, 21. avgusta u 20 sati, na Smederevskoj tvrđavi premijerno će biti prikazane prve dve epizode treće sezone serije „Klan“, u režiji Bobana Skerlića, i produkciji kuće Firefly.

Projekciji kriminalističke drame u kojoj glavne junake igraju Aleksandar Dimitrijević, Nedim Nezirović, Vladimir Кovačević, Nenad J. Popović, Mladen Sovilj, Ivan Zarić, Feđa Štukan, Uroš Jovčić, Miloš Petrović Trojpec, Gorica Popović, Ljubinka Klarić…, prisustvovaće i deo glumačke ekipe.

DFF se i ove godine može pratiti onlajn, na filmskoj platformi MojOFF.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari