Pet filmova koje ne treba propustiti na smederevskom Dunav Film Festu, koji će se odvijati od 19. do 25. avgusta 1Foto promo/Dunav Film Fest

„Tri sprata“, „Priča moje žene“, „Magnetna rezonansa“, „Blizu“ i „Stric“, pet naslova koje organizatori festivala sugerišu da ih nikako ne treba propustiti,  imaju potpis slavnih reditelja Nanija Moretija, Ildiko Jenjadi, Kristijana Minđua, ali i mladih, i debitanata, Lukasa Donta i tandema David Kapc – Andrija Mardešić, koji najavljuju novu generaciju filmskih autora na evropskoj sceni […]

„Tri sprata“, „Priča moje žene“, „Magnetna rezonansa“, „Blizu“ i „Stric“, pet naslova koje organizatori festivala sugerišu da ih nikako ne treba propustiti,  imaju potpis slavnih reditelja Nanija Moretija, Ildiko Jenjadi, Kristijana Minđua, ali i mladih, i debitanata, Lukasa Donta i tandema David Kapc – Andrija Mardešić, koji najavljuju novu generaciju filmskih autora na evropskoj sceni

Ovogodišnje, 5. izdanje Dunav Film Festa, koji će se odvijati od 19. do 25. avgusta na četiri lokacije u Smederevu, u takmičarskom programu, već tradicionalno, prikazaće značajna ostvarenja iz podunavskih zemalja, a u selekcije Najbolji iz Evrope i Filmski globus pred publikom će biti i drugi evropski i svetski nagrađivani filmovi.

Pet naslova koje organizatori ovog festivala sugerišu da ih nikako ne treba propustiti imaju potpis slavnih reditelja Nanija Moretija, Ildiko Jenjadi, Kristijana Minđua, ali i mladih, i debitanata, Lukasa Donta i tandema David Kapc – Andrija Mardešić, koji najavljuju novu generaciju filmskih autora na evropskoj sceni.

Od dobitnice Zlatnog medveda, mađarske rediteljke Ildiko Enjedi stiže nam ljubavna drama „Priča moje žene“.
Mornarski kapetan Jakob Stor smelo obeća prijatelju da će se oženiti prvom ženom koja kroči u restoran u kom sede – ispostavlja se da je to Lizi, i tako počinje njihova turbulentna ljubavna priča…

Ulogu glavne junakinje Lizi igra slavna Lea Sejdu, francuska glumica najpoznatija po ulozi lezbijke u filmu „Plavo je najtoplija boja“ ovenčanom kanskom Zlatnom palmom, ali i kao devojka Džejmsa Bonda u 24. nastavku sage o tajnom agentu 007, „Nije vreme za umiranje“.

„Priču moje žene“ Ildiko Jenjadi snimila je po sopstvenom scenariju koji se bazira na istoimenom romanu Milana Fusta, ova koprodukcija Mađarske, Francuske, Italije i Nemačke doživela je veliki uspeh kod naše publike na ovogodišnjem Festu, a na Dunav Film Festu prikazuje se 20. avgusta na Smederevskoj tvrđavi.

U isti ambijent, bioskop Smederevske tvrđave stiže i „Magnetna rezonanca“reditelja Kristijana Minđua, kanskog laureata i jednog od najvažnijih predstavnika rumunskog novog talasa.

Radnja ove drame događa se u Transilvaniji, a Minđu se u svom novom ostvarenju bavi temom ljudskog straha od nepoznatog, i faktorima koji utiču na naše postupke kada smo suočeni sa neizvesnom budućnošću…

„Magnetna rezonansa“ (koprodukcija Rumunije, Francuske, Belgije i Švedske) doživela je svetsku premijeru u takmičarskom programu ovogodišnjeg Kana, a na Dunav Film Festu će biti prikazana 24. avgusta.

Nagrađivana psihološka drama „Stric“, hrvatsko – srpska koprodukcija u režiji debitanata Davida Kapca i Andrije Mardešića koji potpisuju i scenario, sa Predragom Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi, događa se u Jugoslaviju 1980-ih godina, i prati dolazak strica koji radi u Nemačkoj kući za božićne praznike…

„Stric“ je svetsku premijeru doživeo u Karlovim Varima, sjajne likove u filmu ostvarili su i Goran Bogdan, Ivana Roščić i Roko Sikavica, a posle festivala na Paliću naša publika ima priliku da ga vidi 22. avgusta na Smederevskoj tvrđavi.

 

 

Sa Albom Rorvaker u jednoj od glavnih uloga, Nani Moreti, italijanski laureat Zlatne palme, Srebrnog lava, Srebrnog medveda…, donosi filmsku priču „Tri sprata“, emotivnu dramu o tri porodice koje žive u tri različita stana u istoj zgradi…

Prvi put u karijeri, čuveni italijanski autor scenario za svoj film nije pisao prema originalnoj ideji, već je u pitanju adaptacija romana izraelskog pisca Eškola Neva.

Film „Tri sprata“ premijerno smo gledali na ovogodišnjem Festu, a sada je na programu 24. avgusta u Centru za kulturu Smederevo.

Posle velikog uspeha sa debitantskim filmom „Devojka“, mladi belgijski autor Lukas Dont snimio je film „Blizu“, uzbudljivu priču koja prati iznenadni raskid prijateljstva između dvojice trinaestogodišnjaka, Lea i Remija, a glavni glumci su svojim tumačenjima pokupili brojne pohvale od strane kritike i publike.

 

„Blizu“ je snimljen u koprodukciji Belgije, Francuske i Holandije, a biće prikazan 25. avgusta na Smederevskoj tvrđavi, na zatvaranju ovogodišnjeg Dunav Film Festa.

U okviru programa na Smederevskoj tvrđavi, 21. avgusta će biti održana i specijalna projekcija prve dve epizode treće i poslednje sezone serije „Klan“, koje će imati premijeru na Dunav Film Festu, a projekciji će prisustvovati i deo ekipe serije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari