Premijerom filma "Nebesa" večeras zatvoren Dunav film fest 1Foto: Promo/FCS

Svečanom dodelom nagrada i srpskom premijerom filma Srđana Dragojevića „Nebesa“, koji je pre nekoliko dana imao svetsku premijeru na festivalu u Lokarnu, u Smederevu je večeras zatvoren Dunav film fest.

Festival tradicionalno dodeljuje četiri nagrade ostvarenjima koja se nalaze u takmičarskoj selekciji, a ove godine o tome je odlučivao žiri u sastavu Ana Marija Rosi, Mladen Sovilj i Emir Ćatović.

Za iskren i dominantan pristup temi odnosa sistema prema pojedincu, koja iako smeštena u lokalne okvire progovara globalno, nagrada „Dunavska lađa“ za najbolji film pripala je mađarskom reditelju Ištvanu Sabu za ostvarenje „Konačni izveštaj“.

Rediteljke Vesela Kazakova i Mina Milevaa dobitnice su nagrade za najbolju režiju za film bugarsko-francuske koprodukcije „Žene plaču“.

Nagrada za najbolji scenario pripala je nemačkom reditelju Dominiku Grafu i scenaristi Konstantinu Lebu za film „Fabijan“, dok je glumačkom ansamblu filma „Nečista krv – Greh predaka“ pripala nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.

Pored četiri nagrađena ostvarenja, u takmičarskoj selekciji našlo se još osam filmova iz zemalja kroz koje protiče Dunav, koje je publika mogla da pogleda u Malom gradu Smederevske tvrđave: „Tvoj sam čovek“, „Tereza 37“, „Plavi cvijet“ i „Izveštaj Aušvica“.

Nakon dodele nagrada, publici se obratio reditelj Srđan Dragojević koji je zvanično zatvorio četvrto izdanje Dunav film festa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari