Predmeti Karađorđevića i Obrenovića iz Istorijskog muzeja još čekaju useljenje u nekadašnju železničku stanicu 1Foto: Vojislav Stojsavljević

Dok čeka da se useli u renoviranu zgradu nekadašnje Glavne železničke stanice, Istorijski muzej Srbije radi na starim adresama i predstavlja novu postavku nazvanu „Čekajući stalnu postavku“.

Kako piše RTS, dinastije pre Nemanjića, Nemanjići, Kosovski boj, Hrebeljanovići, Karađorđevići, Obrenovići – to je aktuelna postavka Istorijskog muzeja Srbije. Na ulazu posetioce dočekuju najvredniji eksponati: kruna, plašt, žezlo, kopča i šar Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Iz prostorije u prostoriju, izložen je tek deo eksponata koji prikazuju istoriju srpskog naroda. Pored replika fresaka, rekonstruisane srednjovekovne krune, garderoba, žezla, salon Kralja Petra, sablja kralja Aleksandra Obrenovića, salon sa broda „Kraljica Marija“, svadbeni venac kneginje Natalije, jelovnik kralja Milana iz 1889.godine.

„U tom krugu smo pokušali revijalno da prikažemo neke interesantne stvari za našu publiku, kao što su lični predmeti vladara, od Karađorđevića i Obrenovića. Njihovi garderobni predmeti, predmeti koje su koristili svakog dana, posuđe njihovo, njihove lične karte, jelovnike. Na primer, šah kralja Milana, lepeze kneginje Julije, cipelice kneginje Julije, garderobne predmete“, navodi dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Depoi Istorijskog muzeja prepuni su eksponata koji ne mogu da se izlože na hiljadu i po kvadratnih metara.

Vlada Republike Srbije donela je odluku u martu prošle godine da se zgrada stare Železničke stanice dodeli Istorijskom muzeju Srbije. Ubzo potom počinji istražne radnje na statici i konstrukciji u dvorišnoj strani. Otkriveno je da zgrada nema temelje i da postoje podzemne prostorije na površini od 800 kvadratnih metara za koje se nije znalo da postoje.

„Došlo se do izvođačkog projekta, ali je izvođački projekat prekinut zato što nismo mogli da dobijemo lokacijske uslove, a njih ne možemo da dobijemo zato što je zgrada železničke stanice stavljena u konkursnu dokumentaciju za trg“, naglašava dr Dušica Bojić.

Iz Ministarstva kulture dobili smo odgovor da je Sekretrijat za urbanizam i građevinske poslove u avgustu prošle godine vratio zahtev „Mašinoprojekta“ zbog dopune. I to je urađeno, ali se i dalje čekaju lokacijski uslovi, građevinska dozvola i raspisivanje tendera za početak radova. Ništa ne koči ovaj proces, koji je, inače, složen i mora da se izvodi fazno, ističu u resornom ministarstvu.

I dok čeka preseljenje u zgradu nekadašnje Glavne železničke stanice od šest hiljada kvadratnih metara, muzej je pripremio novu stalnu postavku simbolinog naziva „Čekajući stalnu postavku“, piše RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari