Predstava „Crna ovca” najbolja na Festivalu „Joakim Vujić” u Kragujevcu 1Predstava „Crna ovca” Kraljevačko pozorište Foto: Nenad Borisavljević

Na sinoć završenim 58. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” žiri u sastavu: Snežana Kovačević – kostimografkinja, predsednica žirija, mr Nemanja Ranković – glumac i reditelj i Ivana Nedeljković – glumica nagradu za najbolju predstavu u celini dodelio je predstavi „Crna ovca”, po tekstu Vide Davidović, a u režiji Snežane Trišić i produkciji Kraljevačkog pozorišta.

„Predstava uzbudljivo i promišljeno transponuje obrasce surovosti neoliberalizma u scensku igru građenu na brehtijanskim postupcima, preispitujući obrasce dehumanizacije sveta, otvarajući mogućnost vođenja dijaloga sa publikom u kome civilizacijska pitanja nesporno ističu da ideja progresa mora da počiva na ideji plemenitosti duha”, stoji u obrazloženju žirija.

Takođe, nagrada za najbolju režiju na festivalu, dodeljena je Snežani Trišić za predstavu „Crna ovca” u produkciji Kraljevačkog pozorišta, kao i za najbolju scenografiju čija je ona autorka.

Nagrada za najbolju kostimografiju, dodeljena je Marini Vukasović Medenici za kostim u predstavi „Oslobođenje Skoplja”, u režiji Gorčina Stojanovića i produkciji NP Leskovac i NP Niš.

Nagradu za originalnu muziku dobio je Aleksandar Spasić za ostvarenje u predstavi „Stvaranje čoveka”, u režiji Mie Knežević i produkciji Narodnog pozorišta Leskovac a za scenski pokret Jelena Alempijević, za rad na predstavi „Stvaranje čoveka”, u režiji Mie Knežević i produkciji Narodnog pozorišta Leskovac.

Specijalna nagrada, dodeljena je Patriku Laziću i Mileni Depolo za uspostavljanje inovativnog pristupa u transponovanju savremenih fenomena kao što su samoubistva tinejdžera, u scensku igru preispitujući modele različitih identiteta kroz dekonstrukciju nasleđa i stereotipa u predstavi „Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice” Narodnog pozorišta iz Pirota.

Četiri ravnopravne glumačke nagrade žiri je dodelio: Nikoli Voštiniću i Gorici Dinulović za uloge u predstavi „Crna ovca”, po tekstu Vide Davidović, a u režiji Snežane Trišić, u produkciji Kraljevačkog pozorišta, Sanji Matejić za ulogu Jadvige Jasenske u predstavi „Na rubu pameti” i ansamblu predstave „Trpele”, po tekstu Bobana Skerlića i Milene Depolo, u režiji Aleksandre Kovačević, a u produkciji Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta.

Nagradu za najboljeg mladog glumca, dobio je Vladimir Jovanović za uloge Lopova i Siromaha u predstavi „Crna ovca” Kraljevačkog pozorišta.

Predstava „Crna ovca” najbolja na Festivalu „Joakim Vujić” u Kragujevcu 2
Predstava „Trpele” Kraljevačko i Šabačko pozorište Foto: Nenad Borisavljević

Žiri Okruglog stola kritike Festivala „Joakim Vujić”, u sastavu: dr Zoran Maksimović, Miloš Latinović i Aleksandra Jovanović dodelio je predstavi „Trpele“ Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta nagradu za najbolju predstavu festivala.

„Reći da je predstava potresna, bilo bi potcenjivanje, jer se mnogih potresnih pojava lako možemo otresti kada iskoračimo sa pozornice u stvarni život. Činjenica da nas jeza drame neminovno prati i tamo, zastrašujuća je i bolna.
Ova izvedba, mešavina dokumentarističkog i igranog žanra, označava ženski krik upućen sebi, zlostavljačima, mrtvim i živim, porodicama koje okreću glave, zatvaraju prozore, vrata i uši; prijateljima koji teše rečima pa nemo odlaze, „dobronamernim” komšijama koje nazovu policiju da bi umirili svoju savest bez pristanka žrtve; institucijama koje bi trebalo da štite te iste žrtve, a ne znaju kako bi tačno postupali jer njihovi pravilnici imaju šablon u koji se nekako većina slučajeva ne uklapa”, stoji, između ostalog u obrazloženju žirija Okruglog stola kritike festivala.

Da podsetimo, Pod sloganom „Joakim u svojoj kući” na 58. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” od 7. do 14. maja kragujevačka publika je u izboru selektora festivala Zorana Karajića mogla da pogleda osam predstava pozorišta iz Niša, Leskovca, Šapca, Kraljeva, Pirota, Kruševca, Užica i grada domaćina, Kragujevca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari