Predstava “Karakteri” na sceni Šabačkog pozorišta 1Foto: Šabačko pozorište

Sedam dana posle premijernog izvođenja, nova predstava šabačkog ansambla “Karakteri”, koja je otvorila pozorišnu sezonu, ponovo je na repertoaru u utorak, 18. oktobra. “Karakteri” su želja da se da odgovor na večito pitnje – zašto se mi ponašamo ovako kako se ponašamo?

Višeminutini aplauz posle premijernog izvođenja „Karaktera“, dokaz je da su autori predstave, novosadska rediteljka Mia Knežević i Đorđe Petrović, uspeli da na prvi način predstave Teofrastov spis, filozofsko svedočanstvo o tipologiji ponašanja ljudske prirode.

Opisavši mahom negativne osobine, stvorio je vrlo preciznu “skicu sačinjenu od 30 ljudskih naravi” koja će postati jedan od kamena temeljaca dramskog stvaralaštva – od antičkih komediografa do autora savremenih popularnih i sitkom serijala.

Predstava “Karakteri” na sceni Šabačkog pozorišta 2
Foto: Šabačko pozorište

Karakteri predstavljaju tipove ličnosti koji mi, današnjim socijalnim i psihološkim kodovima prepoznajemo nekad kao osobine, nekad kao naučena ponašanja, nekad kao dijagnoze.

U predstavi pratimo kako karakterne osobine istupaju u prvi plan u društvenim situacijama, u nekim javnim okolnostima i na taj način zapravo kreiraju i sliku našeg mentaliteta.

Predstava “Karakteri” na sceni Šabačkog pozorišta 3

Kroz formu postdramskog sitkom mjuzikla, sa referencama na pop kulturu, youtube materijale i muziku koja dolazi iz različitih kulturnih matrica, gledamo plejadu različitih karaktera u tri “ogledne” celine, Afera Šporet, Psihički kauč i Pipači hleba.

Predstava se bavi pitanjem, da li smo u strahu od tuđeg karaktera potencijalno i sami karakter kojeg se neko drugi plaši?

Da li Kukavice, Bahati, Neotesanici, Nepoverljivci, Gunđala ili Oportuniste ipak duboko u sebi strahuju od istog – da će biti odbačeni?

Početak predstave je u 20 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari