Predstava "Skupljači perja" premijerno u Srpskom narodnom pozorištu: Delo koje je u svetsku popularnu kulturu uvelo zvukove i boje romske i balkanske kulture 1Foto: V. Velickovic/SNP

Predstava „Skupljači perja“, reditelja Dejana Projkovskog, biće premijerno odigrana u sredu, 8. novembra od 19.30 sati, na sceni „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Predstava je rađena po istoimenom kultnom filmu Aleksandra Saše Petrovića.

Radnja se bazira na životu Roma u jednom selu na severu Vojvodine. Predstava se bavi temama ljubavi, međuetničkim i socijalnim odnosima i prikazuje romski folklor na autentičan, a ne romantizovan način.

–  Više od pola veka kasnije, povratak „Skupljačima perja“ je vraćanje stvarnosti bola i radosti slobode, lepote frenetičnog življenja, autentičnosti života, žudnji i strasti, smrti i erosu. To je vraćanje konstanti koja, bez razlike u promeni konteksta, ostaje ista. Njena suština je otporna na društvene promene i predstavlja upravo otpor ukalupljivanju u konvencije savremenog sveta – toliko da stvori svet dovoljan sam za sebe. „Sakupljači perja“ je himna slobode do koje se uvek stiže usled zatvora pred sopstvenim očima – izjavio je Projkovski.

Projkovski se profilisao kao reditelj velikih dela svetske klasike, stvarajući predstave sa specifičnim estetskim i inovativnim scenskim jezikom. Osim na domaćim scenama, radio je i predstave u Srbiji, Bugarskoj, Rusiji, Hrvatskoj, Turskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i koproducirao predstave sa nemačkim, italijanskim i slovenačkim pozorištima i festivalima.

Za izuzetna umetnička dostignuća dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada za režiju, između ostalih na festivalu „Vojdan Černodrinski“, na festivalu „Stobi“, FIAT, INFANT. Dobitnik je skoro svih najznačajnijih pozorišnih nagrada u regionu i šire.

Dramaturg je Sašo Dimoski, dobitnik je značajnih nagrada i priznanja, među kojima je najznačajnije makedonsko priznanje za prozu „Racinovo priznanje“ za roman „Peto godišnje doba“, Evropsko priznanje za novu evropsku dramu „Eurodram“ za dramski tekst „Između zmaja i njegovog besa“, te mnoge druge nagrade.

U glumačkoj ekipi ove vrhunske poetske priče su i Gordana Kamenarović, Peđa Marjanović, Mia Simonović, Mirjana Gardinovački, Aleksandar Gajin, Aljoša Đidić, Vukašin Ranđelović, Marko Savković, Dimitrije Aranđelović, Miroslav Fabri, Dušan Jakišić, Ivana Pančić Dobrodolac, Katarina Bradonjić, Simonida Mandić…

U pozorišnoj verziji „Skupljača perja“ okupljeni su i brojni muzičari (Beli Oli i Skupljači perja Orkestra): Petar Najdovski (truba), Bogdan Ranković (klarinet i frule), Nikola Vučković (violina), Rajan Bolozan (truba), Larisa Kopić (violina), Miodrag Spasić (harmonika), Nikola Petaković (tambure).

Kompozitor je Oliver Josifovski, scenograf Valentin Svetozarev, kostime potpisuje Ivana Ristić, a koreografiju Andreja Kulešević.

Predstave Dejana Projkovskog izvođene su i na brojnim evropskim scenama – u Francuskoj, Italiji, Engleskoj, Nemačkoj, Turskoj, Mađarskoj, Poljskoj, a stekao je reputaciju upravo inscenacijama dela svetske klasike.

Kako Danas saznaje, karte za jednu od najiščekivanijih predstava odavno su rasprodate, a premijeri će prisustvovati i sestra Saše Petrovića, Radmila Čvorić Petrović (naslednica njegovih autorskih prava), koja živi u Parizu.

 

Filmski reditelj Vlastimir Sudar kaže da je film „Skupljači perja“ odavno živi u šarenim oblicima legende, poput izvezenih ukrasa sa romskih marama, zauzimajući tako različita a ključna mesta ne samo u sferi naše, već i planetarne kulture.

Kao film koji je, kako ističe, svojevremeno prikazan u više od stotinu zemalja i imao 200.000 prodatih ulaznica samo u Parizu, prestonici Francuske ali i evropskog filma, i uz to dugo bio najgledaniji film u bivšoj Jugoslaviji.

„Skupljači perja“ su osvojili Gran Pri kanskog festivala i bili nominovani za Oskara, ali su i počasno prikazani na otvaranju Prvog svetskog kongresa Roma, u Londonu 1971. godine.

– Film je tako uveo u svetsku popularnu kulturu zvukove i boje i romske i balkanske kulture, te 1967. godine, za šta i tada i kasnije nije uvek bilo razumevanja kod nas. Stvarajući u kolektivnoj svesti junaka kakav je Beli Bora, zaslepljen svojom strašću za mladom Tisom koja se i sama grčevito bori za njenu slobodu i pravo izbora, Aleksandar Saša Petrović je proizveo retko hrabar film čiji glavni junak Bora kao da nas iz svoje marginalizovane pozicije pita da li smo predaleko otišli sa našom civilizacijom… – napisao je Sudar.

Izuzetan izazov je, kako dodaje, latiti se ovog filmskog teksta iznova, ali izazov svakako vredan pokušaja, makar bili osuđeni na put Belog Bore.

„Nema sumnje, da će i ovaj poduhvat ponovnog oživljavanja Petrovićevog teksta otvoriti prostor za neku novu muziku koja će nam velikodušno zaraziti duše, probuditi tako nove strastvene emocije i prizvati obrise ljudske slobode obasute nebeskim perjem“, zaključio je reditelj.

Reprize premijere „Skupljača perja“ zakazane su 9, 10, 13, 14, 15, 16, 17. i 18. novembra.

Bekim Fehmiu, Olivera Vučo, Bata Živojinović, Mija Aleksić, Rahela Ferari…

„Skupljači perja“ su prvi film koji tretira položaj Roma u društvu i otkriva njihov život, Oni su, takođe, i prvi film u kojem Romi govore svojim jezikom. Većinu uloga su interpretirali autentični Romi, poput Gordane Jovanović, koja je ulogom Tise oduševila publiku i kritiku Kanskog festivala.

U Petrovićevom antologijskom filmu iz 1967, rođene su dve nove zvezde – Bekim Fehmiu kome je uloga Belog Bore otvorila vrata velike svetske karijere, i Olivera Vučo. Nezaboravne likove koji su ušli u istoriju ovdašnje kinematografije ostvarili su i Velimir Bata Živojinović, Rahela Ferari, Mija Aleksić, kao i Severin Bijelić, Etelka Filipovski, Milorad Jovanović, Milivoje Đorđević.

 

 Alen Adamović peva „Ne ostavljaj sve ove godine“

U predstavi igraju: Marko Savić, Bojana Milanović, Marta Bereš, Milan Kovačević, Jovana Balašević, Aleksandra Pleskonjić, Gordana Kamenarović, Peđa Marjanović, Mia Simonović, Mirjana Gardinovački, Aleksandar Gajin, Aljoša Đidić, Vukašin Ranđelović, Marko Savković, Dimitrije Aranđelović, Miroslav Fabri, Dušan Jakišić, Ivana Pančić Dobrodolac, Katarina Bradonjić, Simonida Mandić, Aleksandar Sarapa, Anđela Pećinar, Mihajlo Matić, Jovan Živanović, Ivana Krstić, Stefan Beronja, Damjan Mandić, Simon Petković, Iskra Šimon.

Muzičari – Beli Oli i Skupljači perja Orkestra: Petar Najdovski – truba; Bogdan Ranković – klarinet i frule; Nikola Vučković – violina; Rajan Bolozan – truba; Larisa Kopić – violina; Miodrag Spasić – harmonika; Nikola Petaković – tambure

Radijsku verziju kompozicije, snimljene za potrebe predstave „Ne ostavljaj sve ove godine“ izvodi Alen Ademović.

 

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari