Predstave „Mrtve duše“ i „Hipnoza jedne ljubavi“ laureati 1Arhivska fotografija: Pozorište Zaječar

Zavesa je spuštena i 6. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru je završen.

Razlog za zadovoljstvo imaju Svetlana Bojković, dobitnica nagrade za najbolje glumačko ostvarenje, Narodno pozorište iz Niša čija je predstava „Mrtve duše“ dobila nagradu „Krstomir Milovanović“ za vizuelni identit i „Zvezdara teatar“ budući da je „Hipnoza jedne ljubavi“ po oceni publike proglašena za najbolju na 26. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru koji je završen u subotu veče uručenjem nagrada i premijerom komada „Krađa, svađa itd“ koju su glumci zaječarskog pozorišta igrali u čast nagrađenih.

Predstave „Mrtve duše“ i „Hipnoza jedne ljubavi“ laureati 2

-Svetlana Bojković je diskretnim, nenametljivim, odmerenim, preciznim, šarmantnim, prirodnim i ubedljivim glumačkim izrazom izgradila lik Dragice. Ne upadajući u zamku patetičnosti, scenski efektno, uz veliku i značajnu podršku ostalih aktera, oživela je sudbinu junakinje sa margina savremene, neumoljivo surove civilizacije, oplemenjujući celokupnu atmosferu predstave duhovitim, emotivnim i nostalgičnim notama.- obrazložio je odluku žirija Ivan Bekjarev, uručujući nagradu Svetlani Bojković.

– Hvala vam najlepše i vama draga publiko na ovako lepom prijemu, hvala organizatoru ovog divnog festivala, hvala žiriju koji mi je dodelio nagradu. Hvala naravno Zoranu Radmiloviću što je postojao i ostao u našim srcima, u našim sećanjima. On će stalno živeti kroz ove festivale, kroz ovo pozorište. – rekla je Svetlna Bojković.

Ocenjujući da je velika dragocenost za pozorišni život u Srbiji što postoji, festival koji slavi ime Zorana Radmilovića, ali i glumačku umetnost uopšte, direktor Sterijinog pozorja i član stručnog žirija Festivala, dr Miroslav Radonjić, za Danas kaže:

– U umetničkom i estetskom smislu bili smo u prilici da vidimo zaista vredne predstave, predstave u kojima se naročito ističu glumci, jer ovo jeste festival glumca, ali i u ostalim aspektima pozorišnog čina bili smo u prilici da vidimo relevantna pozorišna ostvarenja. Publika ima tu privilegiju da na jednom mestu odgleda vrhunce pozorišne produkcije u našoj zemlji, ali i iz regiona. To je nešto što treba negovati. Nadam se da će i ubuduće biti dovoljno sluha, ne samo u Zaječaru, nego i u Ministarstvu kulture da ovaj festival maksimalno podrži i da iduće godine budemo u mogućnosti da vidimo podjednako kvalitetne, pa i kvalitetnije, predstave nego do sada i da sve bude organizovano kako je to bilo ove godine.- smatra Radonjić.

– Mi smo se potrudili da ovogodišnji festival bude različit od prethodnih i akcenat smo stavili na međunarodnu dimenziju. Što u glavnom, što u pratećem programu izvedeno je 12 predstava iz šest zemalja i brojni drugi prateći programi. Ovo je, po mom mišljenju i mišljenju ljudi koji godinama prate festival, jedan od programski gledano, najboljih festivala. A nadam se da će svaki sledeći biti bolji od prethodnog.- kazao je v.d. upravnika zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić, ističući da prisustvo publike na festivalskim programima pokazuje da je Zaječaru potrebna mnogo veća sala od postojeće u koju “jedva stane 400 ljudi.”

Međunarodna dimenzija festivala bila je zastupljena i u oba žirija u kojima su bili direktori pozorišta iz Nice (Francuska), Virovitice (Hrvatska) i Vidina (Bugarska) pored poznavaoca pozorišta iz Srbije. Publika je iz večeri u veče do poslednjeg mesta punila salu zaječarskog teatra, čak je bilo i onih koji su stojeći gledali pozorišna ostvarenja iz Srbije i regiona. Pozorišni festival bio je takođe prilika za promociju knjige i premijeru dokumentarnog filma „Iza zavese“ o Zoranu Radmiloviću, autora Dušana Stojanovića predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja, javno čitanje drame „Gorocvet 2012“ dr Milivoja Mlađenovića. Potpisani su i Potokoli o saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske i Fakultetom savremenih umetnosti Beograd, a Zaječar je, na zadovoljstvo svih ljubitelja teatra sa istoka Srbije, bio pozorišna prestonica Srbije.

Predstava u čast nagrađenih

U čast nagrađenih Pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” izveo je premijerno komad Rikija Nedovića “Krađa,svađa itd” koji je publika izuzetno dobro primila. “Zoranov brk” pripao je Milošu Đuričiću.
-Četvrti brk , svaki put kad dobijem ovu nagradu kao da je prvi put i najbitnije je to što svaki put osetim kao da je Zorana prošao kroz mene. Ponosan sam što sam deo pozorišta koje nosi Zoranovo ime, a ne samo da sam dobitnik nagrade “Zoranov brk”. – izjavio je Miloš Đuričić koji se zahvaljuje ansamblu pozorišta koji mu omogućava dobre glumačke kreacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari