Foto: Pozorište Zaječar

Razlog za zadovoljstvo imaju Svetlana Bojković, dobitnica nagrade za najbolje glumačko ostvarenje, Narodno pozorište iz Niša čija je predstava „Mrtve duše“ dobila nagradu „Krstomir Milovanović“ za vizuelni identit i „Zvezdara teatar“ budući da je „Hipnoza jedne ljubavi“ po oceni publike proglašena za najbolju na 26. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru koji je završen u subotu veče uručenjem nagrada i premijerom komada „Krađa, svađa itd“ koju su glumci zaječarskog pozorišta igrali u čast nagrađenih.

-Svetlana Bojković je diskretnim, nenametljivim, odmerenim, preciznim, šarmantnim, prirodnim i ubedljivim glumačkim izrazom izgradila lik Dragice. Ne upadajući u zamku patetičnosti, scenski efektno, uz veliku i značajnu podršku ostalih aktera, oživela je sudbinu junakinje sa margina savremene, neumoljivo surove civilizacije, oplemenjujući celokupnu atmosferu predstave duhovitim, emotivnim i nostalgičnim notama.- obrazložio je odluku žirija Ivan Bekjarev, uručujući nagradu Svetlani Bojković.

– Hvala vam najlepše i vama draga publiko na ovako lepom prijemu, hvala organizatoru ovog divnog festivala, hvala žiriju koji mi je dodelio nagradu. Hvala naravno Zoranu Radmiloviću što je postojao i ostao u našim srcima, u našim sećanjima. On će stalno živeti kroz ove festivale, kroz ovo pozorište. – rekla je Svetlna Bojković.

Ocenjujući da je velika dragocenost za pozorišni život u Srbiji što postoji, festival koji slavi ime Zorana Radmilovića, ali i glumačku umetnost uopšte, direktor Sterijinog pozorja i član stručnog žirija Festivala, dr Miroslav Radonjić, za Danas kaže:

– U umetničkom i estetskom smislu bili smo u prilici da vidimo zaista vredne predstave, predstave u kojima se naročito ističu glumci, jer ovo jeste festival glumca, ali i u ostalim aspektima pozorišnog čina bili smo u prilici da vidimo relevantna pozorišna ostvarenja. Publika ima tu privilegiju da na jednom mestu odgleda vrhunce pozorišne produkcije u našoj zemlji, ali i iz regiona. To je nešto što treba negovati. Nadam se da će i ubuduće biti dovoljno sluha, ne samo u Zaječaru, nego i u Ministarstvu kulture da ovaj festival maksimalno podrži i da iduće godine budemo u mogućnosti da vidimo podjednako kvalitetne, pa i kvalitetnije, predstave nego do sada i da sve bude organizovano kako je to bilo ove godine.- smatra Radonjić.

– Mi smo se potrudili da ovogodišnji festival bude različit od prethodnih i akcenat smo stavili na međunarodnu dimenziju. Što u glavnom, što u pratećem programu izvedeno je 12 predstava iz šest zemalja i brojni drugi prateći programi. Ovo je, po mom mišljenju i mišljenju ljudi koji godinama prate festival, jedan od programski gledano, najboljih festivala. A nadam se da će svaki sledeći biti bolji od prethodnog.- kazao je v.d. upravnika zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić, ističući da prisustvo publike na festivalskim programima pokazuje da je Zaječaru potrebna mnogo veća sala od postojeće u koju “jedva stane 400 ljudi.”

Međunarodna dimenzija festivala bila je zastupljena i u oba žirija u kojima su bili direktori pozorišta iz Nice (Francuska), Virovitice (Hrvatska) i Vidina (Bugarska) pored poznavaoca pozorišta iz Srbije. Publika je iz večeri u veče do poslednjeg mesta punila salu zaječarskog teatra, čak je bilo i onih koji su stojeći gledali pozorišna ostvarenja iz Srbije i regiona. Pozorišni festival bio je takođe prilika za promociju knjige i premijeru dokumentarnog filma „Iza zavese“ o Zoranu Radmiloviću, autora Dušana Stojanovića predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja, javno čitanje drame „Gorocvet 2012“ dr Milivoja Mlađenovića. Potpisani su i Potokoli o saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske i Fakultetom savremenih umetnosti Beograd, a Zaječar je, na zadovoljstvo svih ljubitelja teatra sa istoka Srbije, bio pozorišna prestonica Srbije.

Predstava u čast nagrađenih

U čast nagrađenih Pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” izveo je premijerno komad Rikija Nedovića “Krađa,svađa itd” koji je publika izuzetno dobro primila. “Zoranov brk” pripao je Milošu Đuričiću.
-Četvrti brk , svaki put kad dobijem ovu nagradu kao da je prvi put i najbitnije je to što svaki put osetim kao da je Zorana prošao kroz mene. Ponosan sam što sam deo pozorišta koje nosi Zoranovo ime, a ne samo da sam dobitnik nagrade “Zoranov brk”. – izjavio je Miloš Đuričić koji se zahvaljuje ansamblu pozorišta koji mu omogućava dobre glumačke kreacije.