Predstave po tekstovima domaćih autora 1Foto: Nikola Vukelić

Od 2. do 10. aprila u Šabačkom pozorištu održaće se Drugi festival Pozorišno proleće, u čijoj su selekciji najbolje predstave iz prošle godine.

Direktor Šabačkog pozorišta i selektor festivala Zoran Karajić na konferenciji za novinare ukazao je da je najveći broj predstava baziran na domaćim autorima, što ohrabruje, međutim, i Sterijino pozorje, vraćajući se izvornim principima, takođe neguje domaće tekstove, tako da je vodio računa da ne dođe do poklapanja. Uprkos svim pokušajima da se na festival dovede „Hamlet“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta ovaj komad ne može biti izveden na sceni Šabačkog pozorišta jer je potrebna tavanica visine barem od dvadeset metara.

Festival zvanično otvara 3. aprila Zvezdara teatar sa komadom Dušana Kovačevića „Hipnoza jedne ljubavi“, inače pobednička predstava na festivalu u Jagodini. To je bajka o ljubavi, veoma tražena predstava i karte su već prvog dana rasprodate, a ovoga puta autor je i reditelj. Od sedam predstava u konkurenciji iz Vojvodine dolazi Somborsko pozorište sa „Gogolandom“, u režiji Andraša Urbana. Narodno pozorište iz Beograda igraće Čehovljevog „Ivanova“, u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Jugoslovensko dramsko pozorište predstaviće se komadom Dragoslava Nenadića „Pod žrvnjem“ u režiji režiji Egona Savina. Medijski veoma eksponiranu predstavu, „Decu radosti“ Milene Marković, u režiji Snežane Trišić, izvešće ansambl Ateljea 212. Šabačko pozorište mnogo polaže na predstavu „Život je san“, po tekstu Pedra Kalderona, u režiji Aleksandra Lukača. Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada dolazi sa predstavom „Na Drini ćuprija“, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića. Ova predstava zbog scenskih zahteva odigraće se u sportskoj hali Trgovinske škole. Istog dana, u nedelju, 9. aprila, ali u 17 časova, u Šabačkom pozorištu van konkurencije je predstava „Naši dragi duhovi“ u režiji Nikite Milivojevića sa mladim glumcima sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Sedam dana pre, na početku Festivala gostuje Barski ljetopis sa predstavom „Sveti i prokleti“, tekst i režija Obrad Nenezić, dok će u čast nagrađenih nastupiti Mađarski nacionalni teatar iz Temišvara sa inspirativnom predstavom „Hamlet, Sonet 66“, u režiji Kokana Mladenovića.

Ideju za Pozorišno proleće dao je Dušan Kovačević. Sve do 2000. godine Šabac je imao festival glumačkih ostvarenja „Svečanosti Ljubiša Jovanović“, ali je zbog krize on ugašen. 

Prateći programi 

U okviru pratećeg programa na maloj sceni nastupiće Nebojša Ilić u predstavi pod radnim naslovom „Glumci – pesnici“, Ljubivoje Tadić predstaviće čuveni tekst Arčibalda Rajsa „Čujte, Srbi!!!“, i Zijah Sokolović sa „Majstorskom glumačkom radionicom“. Sterijino pozorje dozvolilo je javno čitanje najboljih dramskih tekstova u izboru ovog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari