Predstavi „Dnevnik ludaka” nagrade u Rusiji a „Trovačicama” na Bucinim danima: Kragujevački Teatar na međunarodnim i domaćim festivalima 1Foto: KST KG

 

Predstave kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra „Dnevnik jednog ludaka” i „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka” nagrađene su na festivalima u Rusiji i Alesksincu.

Knjaževsko-srpski teatar je 30. septembra učestvovao na festivalu koji se održava u Nižnjem Novgorodu u Rusiji, sa predstavom „Dnevnik jednog ludaka”, N. V. Gogolja, u režiji Dušana Stanikića. Na festivalu „Ceo svet – teatar” kragujevačko pozorište osvojilo je čak tri nagrade.

Glumac Knjaževsko-srpskog teatra Ivan Vidosavljević proglašen je „laureatom prvog stepena” i nagrađen za najbolju mušku ulogu. Takođe Vidosavljević je dobitnik i specijalne nagrade za glumu – za veliki doprinos razvoju saradnje, ojačavanja prijateljskih i kulturnih odnosa i aktivno učešće u Međunarodnom festivalu pozorišnih trupa, kako stoji u obrazloženju nižnjenovgorodskog žirija.

Specijalnom nagradom za režiju, nagrađen je Dušan Stanikić, reditelj kragujevačke predstave „Dnevnik jednog ludaka”.

Festival „Ceo svet – teatar” se održava po deveti put i za to vreme prerastao je iz regionalnog u sveruski, a sada i u međunarodni festival na kome je učestvovalo preko 4.000 ljudi. Festival obuhvata sve žanrove pozorišne umetnosti i organizovan je u četiri kategorije: lutkarsko pozorište, dramsko pozorište, muzičko pozorište, umetnički prikaz.

Na osmom pozorišnom festivalu „Bucini dani” u Aleksandrovcu, predstavi u produkciji kragujevačkog Teatra „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka”, dodeljena je Nagrada za produkciju „Minja Obradović”.

Predstavi „Dnevnik ludaka” nagrade u Rusiji a „Trovačicama” na Bucinim danima: Kragujevački Teatar na međunarodnim i domaćim festivalima 2
Foto: Marko Milovanović

Autorka predstave je Anđelka Nikolić koja potpisuje i režiju, a koproducenti su pored Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Puls teatar Lazarevac, Seoski kulturni centar Markovac i Umetnička grupa „Hop.La!” Beograd.

„Ovom nagradom odajemo priznanje ali i podstičemo pozorišta u Srbiji da češće prave ovakve repertoarske iskorake, pokažu hrabrost, zagrizu metak, stanu na crtu kao što su stali autori i producenti ove predstave. Birajući originalnu temu i autentičnu dokumentarnu građu za svoju predstavu, oni su otvorili vratanca u hodniku iznenađenja”, stoji, između ostalog u obrazloženju aleksinačkog žirija.

Po njima pitanja koja podsite ova predstava su sledeća: Kako danas biti društveno angažovan? Kako kroz umetnost doneti pravdu onima kojima je ona za života izmakla? Kako vaspitavati publiku uronjenu u jeftinu zabavu i estetiku koju je vreme pregazilo?

„Ova produkcija pokazuje da se ići na sigurno i provereno mora nekad zaustaviti i da se bez propitivanja sopstvenih granica, bez straha od rezultata, nećemo nikad pomeriti iz malograđanske čaršije”, navodi se u obrazloženju nagarde žirija „Bucinih dana”.

Kao što je direktor kragujevačkog Teatra Mladen Knežević nedavno najavio ansamblu kragujevačkog pozorišta uskoro predstoje i nova gostovanja na festivalima: Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu, na „Danima Mije Aleksića” u Gornjem Milanovcu, Festivalu pobednika festivala u Rakovici i na festivalu „Zlatna vila” u Prijedoru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari