Predstavljanje knjige "MilaMar" Mile Filipović večeras u Užicu 1Foto: Privatna arhiva

Roman „MilaMar“, Mile Filipović, Užičanke koja živi i radi u Čikagu, biće predstavljen večeras od 19 časova u velikoj sali užičke skupštine. 

Na promociji, koju organizuje Užička nedelja, osim autorke, o knjizi će govoriti Nada Selaković, novinarka i prevoditeljka, i Petar Arbutina, književni kritičar, a delove iz romana čitaće užički glumci Dragana Vranjanac i Goran Šmakić.

Petar Arbutina piše da je roman Mile Fililović „svedočanstvo o teškim lekcijama života i uzvišenom žrtvovanju za ljubav, o istinama koje bole, i bolovima koji postaju najteže istine našeg života“.

Dr Jelena Banković, profesorka na Univerzitetu Lojola u Čikagu, književnica i književna kritičarka, piše da je to „odlično napisan roman sa univerzalnom porukom“, „dnevnik o ljubavi i potresna priča o bolu zbog gubitka voljene osobe“, kojim Mila „navodi čitaoce da ozbiljno preispitaju svoj život“.

Ocenivši da je u pitanju „neobična i dobra knjiga“, Vida Ognjenović, književnica, rediteljka i dramaturškinja, zabeležila je da je „Mila je nastojala i uspela da prikaže jednu nesvakidašnju osobu koja je sama sebi zadavala život i način na koji će ga upotrebljavati, kao solista koji promišlja svet pod uticajem svoje naobrazbe, iskustva i mašte“, te da „nije skrivala sopstvenu fascinaciju njime, uprkos razlikama i shvatanju da je taj način suviše bajkovit, da bi bio moguć bez ožiljaka“.

Nakon romana „Koncentrični krugovi“ (2000), koji je napisala zajedno sa Snežanom Bošković, i zbirke kolumni „Pogled popreko“ (2014), „MilaMar“ je treća knjiga Mile Filipović.

Mila je rođena 1962. godine u Užicu. Diplomirala je novinarstvo na beogradskom Fakultetu političkih nauka. Bila je novinarka užičkog nedeljnika Vesti i glavna i odgovrna urednica Radio Užica. Od 1996. godine živi i radi u Čikagu, gde je 2005. godine magistrirala slavistiku na Univerzitetu države Ilinois. Bila je dopisnica Frankfurtskih vesti iz Čikaga, a od 2017. piše za Užičku nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari